Foto: Johanna Hanno

Ny bok I höst kommer Stefan Löfvens självbiografi Svetsare och statsminister ut på Atlas förlag. 

– Nu får jag möjlighet att sätta ord på de val jag gjort och som sällan kommer fram i intervjuer, säger Stefan Löfven till Dagens Arena. 

Från svetsare till statsminister. Stefan Löfven har gjort en livsresa som få kan drömma om.

– Många frågar om den resa jag gjort, från Ådalen till Rosenbad. Det verkar finnas ett intresse för den. Det var ett skäl till att jag bestämde mig för att skriva den här boken, säger Stefan Löfven.

Egen berättelse

Som statsminister får man stå ut med att bli tolkad av andra. Nu får Stefan Löfven för första gången chansen att ge sin version av tiden i den politiska hetluften.

– Nu får jag möjlighet att sätta ord på de val jag gjort och som sällan kommer fram i intervjuer. Jag vill ge min berättelse av vad jag gjort inom politiken och fackföreningsrörelsen, säger han.

Journalisten Ulrika Knutson kommer att hjälpa Löfven att skriva självbiografin.  Hon berättar att det var nyfikenhet som fick henne att tacka ja till uppdraget. 

– Jag blev nyfiken på hur politiken ser ut från insidan, ”I huvudet på en statsminister”. Stefan Löfvens epok är också en dramatisk tid i svensk politik, med terrordåd, pandemi och parlamentariska kriser, säger hon till Dagens Arena.  

Unik partiledare

Förhoppningen är att det inte bara är politikern Stefan Löfven som ska få utrymme i boken. 

– Jag vill att hela Stefan Löfvens person ska träda fram. Han är en unik partiledare, med sin fackliga bakgrund och sin långa personliga resa, säger Ulrika Knutson. 

Hon tror att Svetsare och statsminister kan nå en bred läsekrets. 

– Du behöver inte vara socialdemokrat, för att vilja veta mera om Stefan Löven. I boken ger han också goda råd inför svåra förhandlingar, både på jobbet och i kärlekslivet.

Speglar klassresa

Förlagschef Jesper Bengtsson är glad över att Löfven valt att ge ut självbiografin på Atlas förlag.  

– Det känns fantastiskt att få ge ut den här boken som både speglar en klassresa från Ådalen till Rosenbad och ett statsministerskap under en väldigt intensiv period, säger han.  

Svetsare och statsminister kommer ut i september.