Gaza Den illegala blockaden av Gaza och ockupationen av Palestina behöver avslutas.

Från himlen singlar det ner papperslappar över gränsstaden Rafah, i södra Gaza. På flygbladen varnar den israeliska militären de 1,4 miljoner människorna som befinner sig där att de måste evakuera. För Israel ska anfalla staden. Men vart ska alla ta vägen? Det finns inga säkra platser i Gaza. Till och med de områden som Israel kallar säkra zoner” blir attackerade av armén.

Samma slags flygblad om evakuering släpptes över Khan Younis. Och innan dess i norra Gaza. Nu är nästan hela Gazas befolkning samlade i Rafah.

De senaste sju månaderna har över 14 000 barn har dödats av Israel. Det går inte ens att ta in de siffrorna. Varje barn hade ett namn, ett liv och skulle ha haft en framtid. Det finns inget som kan rättfärdiga den här typen av massaker. Dessutom har det hittats massgravar som visar att barn kan ha torterats.

Världen vet vad som händer men gör inte tillräckligt för att stoppa

Enligt UNICEF dör 75 barn om dagen i Gaza. Det sker också genom svält, sjukdomar och uttorkning. UNICEF Sveriges generalsekreterare Pernilla Baralt säger:

Hela världen ser på medan barn svälter ihjäl i Gaza. När barn dör av bomber mot sjukhus och bostadshus. Världen vet vad som händer men gör inte tillräckligt för att stoppa katastrofen. Det som händer i Gaza är inte bara en mänsklig katastrof, det är en katastrof för mänskligheten.”

Över 600 000 barn är i Rafah just nu. Och ändå tänker Israel invadera.

Den Internationella Domstolen, ICJ, har varnat för att det kan vara ett folkmord som pågår i Gaza, och att Israel måste göra allt för att undvika folkmord. Den internationella brottmålsdomstolen, ICC, ser ut att samla bevis för att potentiellt kunna gripa premiärministern Benjamin Netanyahu och andra ledare i Israel för krigsbrott.

Sedan terrordådet från Hamas mot Israel den 7 oktober, har Israel förstört runt 70 procent av alla hem i Gaza. Sjukhus, moskéer och universitet har jämnats med marken. Snart existerar inte Gaza längre.

För att citera satirikern Jon Stewart i The Daily Show:

Men din plan, att eliminera Hamas genom att förstöra hela Gaza, skapar det inte bara fler Hamas? […] De är ju en idé. Har du en bomb som dödar idéer? Jag menar, hur lång tid skulle det ens ta att bomba skiten ur en idé?”.

De urskillingslösa attackerna mot civilbefolkningen i Gaza visar att det här inte är ett krig mot Hamas, som Israel påstår. Det blir bara mer och mer tydligt att det är ett folkmord. Men internationella observatörer, domstolar och människorättsorganisationer släpps inte in för att samla bevis.

Sverige måste agera. I den senaste partiledardebatten visar det sig att regeringspartiernas ovillkorliga stöd till Israel det senaste halvåret nu börjar vackla. Det går inte längre att påstå att de som inte står på Israels sida stöttar Hamas. I så fall skulle det betyda att FN, Röda Korset, Rädda Barnen, Amnesty International, Läkare utan gränser och alla de andra humanitära och människorättsorganisationerna stödjer Hamas.

I Sverige pågår en slags pseudodebatt som handlar om vem som började”. Det spelar faktiskt ingen roll. Även den stat som inte startar ett krig måste följa folkrätten. Det gör inte Israel. Man får inte attackera civilbefolkningen. Man får inte utöva kollektiv bestraffning. Man får inte svälta ihjäl människor.

Vi behöver vara det modiga lilla landet som en gång i tiden stod upp mot apartheid i Sydafrika. Vi kan än en gång utföra sanktioner och bojkotter mot en stat som delar upp sin befolkning i ett apartheidsystem. Vi kan avsluta alla miliitära handelsavtal med Israel.

Den illegala blockaden av Gaza och ockupationen av Palestina behöver avslutas. Det räcker inte med en humanitär vapenvila. Allt våld måste upphöra nu, alla gisslan behöver friges, och de som är misstänkta för krigsbrott, oavsett om de tillhör Hamas eller Israel, måste åtalas. Sen behöver vi ta itu med den humanitära krisen som Gaza och Västbanken har blivit utsatta för.

Först behöver de israeliska styrkorna lämna Rafah i fred. Det kan ta upp till 80 år att bygga upp alla förstörda hem i Gaza, enligt FN. Men den första dagen kan börja nu.

Tanvir Mansur