Kommunals nyvalda ordförande Malin Ragnegård. Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Intervju Efter flera år av förtroendekris kan LO:s största förbund åter blicka framåt och fokusera på sakfrågor. Dagens Arena träffade Kommunals nyvalda ordförande Malin Ragnegård under den pågående kongressen i Göteborg för att prata engagemang, underbemanning inom välfärden och kampen för att slopa karensavdraget.  

Det är tisdag den 31 maj 2022 och vi befinner oss på Svenska Mässan i Göteborg. Framme vid podiet står Malin Ragnegård, som precis valts till ordförande på Kommunals pågående kongress. Hon är märkbart rörd och det stakar sig lite när hon talar till kongressombuden.

-Jag är så enormt, glad, stolt och hedrad att få det här förtroendet. Jag lovar att göra mitt allra bästa för att leva upp till era förväntningar. Min drivkraft är att alltid driva medlemmarnas frågor så att så många som möjligt vågar ta fajten på arbetsplatserna. Stort tack från djupet av mitt hjärta.

Malin Ragnegård tog över redan i höstas då Tobias Baudin lämnade uppdraget som Kommunalordförande för att bli partisekreterare för Socialdemokraterna. Men det är ändå en speciell känsla som infinner sig den här dagen berättar hon för Dagens Arena.

-Att få bli vald på en fysisk kongress är enormt stort och hedrande. Det är nästan svårt att ta in, säger hon.

Hon har inte glömt varför hon en gång valde att börja engagera sig fackligt. Något hon tar med sig i uppdraget som förbundsordförande.

– Jag stärks i mitt engagemang av de många orättvisor som fortfarande finns kvar och som måste rättas till, berättar hon.

I dag är Kommunal en fackförening som återigen har arbetsro. Annat var det för sex år sedan då Malin Ragnegårds företrädare Tobias Baudin valdes, efter en medlemsomröstning på förbundets dåvarande kongress i Stockholm. Då hade förbundet precis gått igenom en av de största kriserna i svensk fackföreningshistoria med den så kallade ”Kommunalskandalen”. Avslöjanden om bland annat semesterresor och alkoholförtäring på medlemmarnas bekostnad ledde till att ordförande Annelie Nordström och andra i förbundsledningen fick lämna sina poster. Men kongressen 2016 blev en nystart för förbundet och en möjlighet för kommunalarna att åter börja blicka framåt. Malin Ragnegård var en av de hoppfulla ombud som befann sig på kongressen för nästan sex år sedan.

-Det var enormt tufft och väldigt många inklusive jag själv mådde väldigt dåligt under den här tiden. Därför blev jag väldigt stärkt som förtroendevald av det förändringsmandat som ledningen fick på kongressen 2016, minns hon.

Dagens Arena fick en intervju med den nyvalda ordföranden Malin Ragnegård under Kommunals pågående kongress.

Tobias Baudin fick ägna de första åren av sitt ordförandeskap åt att återupprätta förtroendet för förbundet och återfå de medlemmar som lämnat Kommunal på grund av skandalen. Bland annat reste han land och rike runt med en robottupp, vars syfte var att fånga upp medlemmarnas åsikter. Medlemmarna började också så sakteliga återvända och 2020 kunde man uppvisa den största medlemsökningen på 36 år, då fackförbundet växte med över 16 000 medlemmar.

Och Malin Ragnegård menar att förändringsarbetet fört mycket gott med sig.

– Jag tyckte att vi ganska snabbt fann en kraft i att vi behövde gå samman och visa att vi är någonting annat och att vi kan bättre. Att fackföreningen Kommunal handlar om helt andra saker. Det har hänt väldigt mycket bra efter att vi tagit tag i allt det som var fel, säger hon.

Tack vare förändringsarbetet kan Kommunal åter fokusera på medlemmarnas kärnfrågor. Den kanske allra viktigaste frågan enligt den nyvalde ordföranden handlar om att komma åt underbemanningen inom välfärden. Enligt Malin Ragnegård har det nu gått så långt att Kommunal vill att det införs riktlinjer kring bemanningen nationellt.

-Underbemanningen är roten till så många andra problem för våra medlemmar. Det är på grund av det som man har delade turer, jobbar varannan helg och har galna arbetsscheman. Allt det beror på att det är för få personer som ska utföra för många arbetsuppgifter. Vi vill ju också se heltidsarbete som norm, men först måste vi se till att komma åt underbemanningen annars orkar inte folk jobba heltid, säger Malin Ragnegård.

En annan fråga som engagerar medlemmarna i Kommunal handlar om avskaffandet av karensavdraget.

Att det är en viktig fråga för förbundet och deras medlemmar blir tydligt när man vandrar runt i kongresshallen på Svenska Mässan i Göteborg. Utanför restaurangen där kongressombuden äter lunch står en skåpbil draperad med budskapet ”Svaret är välfärd – Slopa karensen” och i talarstolen kan man se folk med T-shirts med samma budskap.

-Engagemanget kring karensavdraget är det största jag sett i en enskild politisk fråga. Våra medlemmar har stått i frontlinjen hela tiden under pandemin och nu blir de ekonomiskt straffade för det. Det finns en stor orättvisa i det, säger Malin Ragnegård.

Hon menar att det är en fråga som politikerna måste lösa.

– Jag tror att det blir svårt för politikerna att förbise det här. Det är både en rättvise- och en klassfråga. Till skillnad från tjänstemännen så kan inte våra medlemmar jobba hemma. Det är pinsamt för Sverige att vi är ensamma i Norden om att ha den här regeln, säger hon.

Kongressombuden Camilla Hedberg och Anna Savolainen Berg har en positiv bild av den nya Kommunalordföranden.

Några timmar efter vår intervju väljer en enhällig kongress Malin Ragnegård till ordförande för Kommunal. Och att den nya ordföranden har ett brett stöd blir tydligt när Dagens Arena går runt och pratar med ombuden i kongresshallen i Göteborg.

-Hon är en jätteempatisk människa som ser alla. Dessutom känns det som att hon vet vad hon vill. Hon är envis och hon ger sig inte, säger undersköterskan Camilla Hedberg.

Kompisen Anna Savolainen Berg, som också arbetar som undersköterska, har även hon en positiv bild av den nyvalde ordföranden.

-Hon är en av oss. Det känns som att hon är på samma nivå som oss andra, säger hon.

Roger Nissilä, förtroendevald och personlig assistent ser den nya ordföranden som en stridbar person.

-Det känns rätt tycker jag. Hon är inte så rädd och törs vara där det brinner. Det känns bra, säger han.

Förtroendet från medlemmarna är något som Malin Ragnegård lovar att förvalta.

– Jag ser verkligen fram emot att driva de frågor som är viktiga för medlemmarna och förbundet. Drivkraften och engagemanget är detsamma i dag som när jag började som förtroendevald, säger hon.