Foto: Pixabay/Privat

Förskolan Föräldrar, ta ansvar och var hemma med era sjuka barn. I min arbetsbeskrivning står det inte att det ingår att bli sjuk, men jag vet att det ingår i föräldraskap att ta hand om sina sjuka barn. Det skriver Michaela Ekman, barnskötare och fackligt förtroendevald på Kommunal.

Jag ligger hemma i soffan med näsdukar hopskrynklade över hela soffbordet och dricker kallt te i min “fröken”-kopp. Koppen fick jag en sommaravslutning för några år sen, tillsammans med teckningar, blommor, choklad och fina kort som alla beskrev att vi är fantastiska, viktiga och världens bästa pedagoger. Men jag känner mig inte alls som världens bästa för jag är sjuk och mina kollegor saknar mig på jobbet.

I min arbetsbeskrivning står det att jag ska genomföra “för en barnskötare sedvanliga arbetsuppgifter”. Men det borde stå att det ingår i mitt arbete att bli sjuk. För att på mitt jobb kryllar det av sjuka barn. Jag är trött på föräldrar som inte tar sitt ansvar och nu får det faktiskt vara nog.

I morgon är det du som bär ansvaret om du inte håller ditt sjuka barn hemma.

 

För en barnskötare är den genomsnittliga lönen 25.300 kr i månaden. Många barnskötare jobbar deltid och de som inte gör det får istället ofta jobba över. Vikarier tas inte in i den utsträckning det behövs och vi är mer eller mindre oumbärliga då de barn vi jobbar med kräver stor trygghet. Som barnskötare har jag ett av Sveriges viktigaste jobb. Förskolan är en viktig byggsten i välfärdssystemet, men för femte gången i år är jag hemma på grund av sjukdom. Det innebär i praktiken att jag redan förlorat ca 4643 kr i karensavdrag eftersom jag har blivit smittad på jobbet.

Våra chefer har ett arbetsmiljöansvar som vi sällan ser skymten av. Istället är vi ofta en serviceverksamhet åt föräldrar som faktiskt har möjlighet att flexa eller jobba hemifrån. Därför riktar jag mig till er. Denna mörka novemberkväll har jag inte bara ont i huvudet av min höga feber utan även ont i magen för mitt dåliga samvete för att jag inte kan vara på jobbet. På min tekopp står fina ord som glädje, utveckling, uppmuntran och trygghet. Så länge sjuka barn vistas på förskolan kan vi bara fantisera om en verklighet som är trygg, glädjefylld, uppmuntrande och utvecklande för så väl oss pedagoger och som för era barn.

Vem är det egentligen som bär ansvaret? Jag kan peka på min chef, eller på stadsdelen där jag är anställd. Kanske också på kommunpolitikerna och så kan jag börja om, för det spelar inte någon roll. Inte just idag.

I morgon är det du som bär ansvaret om du inte håller ditt sjuka barn hemma. Imorgon är det du som kan bespara mig och mina kollegor från att få ytterligare ett karensavdrag på 929 kronor. I min arbetsbeskrivning står det inte att det ingår i mitt arbete att bli sjuk, men jag vet att det ingår i föräldraskap att ta hand om sina sjuka barn. Så imorgon vill jag att du stannar hemma med ditt sjuka barn för att det är du som är förälder och jag är “bara” världens bästa barnskötare.

Michaela Ekman, barnskötare och fackligt förtroendevald på Kommunal.