Foto: josephzhon. Flickr.
Foto: josephzhon. Flickr.

Anmälningarna av hatbrott med antiziganistiska motiv har ökat, men få fall klaras upp. Nu riktas kritik mot hur myndigheterna hanterar hatbrott och diskriminering av romer.

Kommissionen mot antiziganism har i dag släppt sin andra delrapport om romers situation, på uppdrag av regeringen. Hatbrott, socialtjänstens bemötande av romer och antiziganism mot romska kvinnor står i fokus.

– Antiziganismen i Sverige är mycket omfattande och påverkar romers mänskliga rättigheter. Det är en mycket allvarlig situation med våldsbrott mot romer, hetskampanjer och näthat. Det behövs en mobilisering i det svenska samhället mot de anti-ziganistiska fördomarna och deras aggressiva, rasistiska uttryck, säger Thomas Hammarberg, ordförande i kommissionen, i ett pressmeddelande.

Hatbrotten mot romer ökar och anmälningarna var under förra året rekordhöga. Men endast i tre procent av fallen väcks åtal. Eftersom anmälningsbenägenheten påverkas av i vilken utsträckning anmälningarna utreds och får konsekvenser är det problematiskt att så få brott klaras upp, menar kommissionen. Rapporten visar även att hatbrott mot romer i högre utsträckning läggs ner inom ett år än hatbrott mot andra grupper.

Kommissionen rapporterar att diskriminering av romska kvinnor är vanligt förekommande i många sfärer i samhället. Många vittnar även om diskriminering när socialtjänsten fattar beslut i ärenden som rör lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU, en fråga som kräver särskilda insatser av Socialstyrelsen och kommunerna.

Hård kritik riktas även mot polisen i fallet med Skånepolisens uppgiftsinsamling över romer som avslöjades hösten 2013. Att ingen har fått stå till svars för den etniska registreringen har gjort att romers tillit till polis och rättsväsende har blivit allt lägre, skriver kommissionen. Detta samtidigt som Justitieombudsmannens (JO) tydliga ställningstagande mot förfarandet ökat många romers tillit till rättsväsendet.

Kommissionen har tillsatt ytterligare utredningar, bland annat för att ta fram åtgärder för en bättre uppklarningsfrekvens för hatbrott, som kommer att presenteras senare i höst.