Bilder: Flickr
Bilder: Flickr

Hur kan vi införa skattefria zoner i glesbygden och hur får vi till 50 nyanser av grundskolan? Det är några av frågorna som kommer att diskuteras på veckans moderatstämma.

I dag torsdag inleds Moderaternas partistämma i Karlstad. Bland det gamla vanliga ”sänkta trösklar till arbetsmarknaden”, minskat strandskydd och avskaffad värnskatt så har även några mer originella motioner lagts inför stämman.

Här är Dagens Arenas favoriter.

Människor ska ha rätt att bestämma över metallen i sin kropp
”Dagens hantering av metaller i kroppen vid kremering sköts enligt min mening under mycket tveksamma former” skriver motionären. Förfarandet går till på så sätt att metallen skiljs bort vid kremering och läggs i en låda. När lådan sedan är full så måste den grävas ner i vigd jord. Ofta grävs den ner under någons kista vid jordbegravning, utan de anhörigas vetskap.

Motionären yrkar på att en själv ska få bestämma vad som ska hända med metallen i den egna kroppen, genom donationskort eller testamente, så att metallen till exempel ska kunna återvinnas.

Rit-avdrag
Rot och rut är långt från tillräckligt. Flera motioner lagts för att införa rit-avdrag, ett skatteavdrag på IT-tjänster. Detta skulle minska det ”digitala utanförskapet” och bidra till en ”ökad mognad inför IT i Sverige”.

Motionären skriver: ”Det finns i dag flera kunniga som hjälper vänskapskretsen när datorn strular. Dessa människor skulle med hjälp av detta skatteavdrag kunna starta ett eget litet IT-företag vilket skulle göra svart arbetskraft till vit!”

Inför skattefria zoner i glesbygden
Motionären tycker att för stort fokus ligger på ”storstädernas invandrartäta förortsområden” trots att problem med utanförskap är lika stora i glesbygdsområden. Därför borde skattefria zoner införas i ekonomiskt svaga glesbygdsområden för att ”minska bidragsberoendet” och öka självförsörjningen.

Minska regleringarna – inför solnedgångsparagrafer och regleringsgiljotin
Regleringsbördan för småföretagare måste minska. Lösningen på detta är enligt motionären att införa två lättnader kallade solnedgångsparagraf och regleringsgiljotin.

Solnedgångsregler innebär att regler avskaffas efter en tid om ingen vill ha kvar dem. Regleringsgiljotinen innebär att man innan införandet av en ny reglering måste kunna svara jakande på tre frågor: 1) är den nödvändig? 2) är den laglig? Och 3) är den företagsvänlig?

Erfarenheter från länder som använt denna giljotin är att mellan 20 och 50 procent av regleringarna har kunnat avskaffas. Moral? Klimatvänlig? Socialt hållbar? Ej relevant.

50 nyanser av grundskolan
Motionärerna vill införa betygen godkänd/underkänd från årskurs 1-5 och att en matrisbedömning alltid ska användas tillsammans med betyg för att ge en klarare bild av elevens färdigheter och stödbehov. Förslaget i sig är inte särskilt skandalöst, motionens titel lämnar däremot mycket att önska.

Minska invandringen – säg upp FN-avtal
En mycket aktiv motionär yrkar på att ”Sverige tar timeout vad gäller mottagande av invandrare under den tid andra länder i Europa behöver för att nå nuvarande ”Sverigenivå””. Hen menar dock att ”detta kan innebära att vi måste säga upp ett eller annat avtal med FN och andra organisationer”.

Förbjud falsk polisbil
Enligt motionären har personer med kriminell bakgrund vid flera tillfällen kört falska polisbilar, där det på sidan av bilen står ”Polis” i samma typsnitt som på polisens egna bilar. Motionären yrkar på att Nya Moderaterna ska verka för att falska polisbilar inte ska få framföras på allmänna vägar, gator och torg.

Lägre moms på dans
Snart är logdansernas tid här, men tyvärr finns en orättvisa i dansbandspolitiken. Momsen på en dansbandsbiljett är nämligen 25 procent, när den ligger på 6 procent på en ”konsär-biljett”. Detta vill motionären ändra på. ”Dansbandsmomsen” bör sänkas till sex procent så att fler ska lockas till danskvällarna och så att fler kan få jobb inom dansbandsnäringen.

Ägandet av patientjournaler – en rest från det socialdemokratiska förmyndarsamhället
Motionären vill ”förändra patientdatalagen på ett sådant sätt att patientjournalen ägs av patienten och även förvaras av patienten”. Detta för att den patientlag som i dag bestämmer att sjukhushuvudmannen äger och förvarar patienternas journaler är ” en rest från det gamla socialdemokratiska förmyndarsamhället”.

Finansiera stärkt försvar med 10-procentig nedskärning på alla andra områden
”Vår frihet är viktigast av allt. Utan den måste vi följa vad andra beslutar”, skriver motionären. Hen yrkar på ”att försvarsanslaget höjes så mycket att vi står emot en angripare. Vi skall vara så väl rustade att det för en fiende blir alldeles för dyrt att försöka erövra Sverige i förhållande till utbytet”. Hur detta ska finansieras är enkelt – ”förslagsvis minskas alla kostnader med tio procent till förmån för försvaret”.