Per Bardh, avtalssekreterare och Susanna Gideonsson, ordförande på Handels. Bild: David Bicho/Handels

AVTAL2017 Höjda lägstalöner med 750 kronor och reglering av hyvling i kollektivavtal. Det är några av Handels krav inför avtalsrörelsen som de presenterade i dag.

Fackförbundet Handels vill ha löneökningar på 750 kronor i månaden, och vill också på att samma lönehöjning ska gälla för lägstalöner. Det här kan jämföras med industrifackens (IF Metall, Sveriges Ingenjörer, Unionen, GS och Livs) gemensamma krav på 2,8 procent.

– 750 kronor i månaden utslaget på hela vårt avtalsområde blir nog lite mer än 2,8 procent. Men 70 procent av våra medlemmar har en lön under motsvarande 24 000 kronor i månadslön, och det betyder att om de ska bidra till en låglönepott med 672 kronor får en handelsanställd med en månadslön på 22 000 kronor ändå ut mindre än 2,8 procent i löneökning, säger Per Bardh, avtalssekreterare på Handels.

Han syftar på att LO-förbunden har bestämt att även driva en låglönesatsning i avtalsrörelsen som innebär att varje anställd med en månadslön upp till 24 000 kronor ska avsätta 672 kronor i en pott som sedan fördelas på företaget.

Hyvling har varit en omdebatterad fråga, i samband med AD:s avgörande i en dom där Handels stämt Coop för att de skurit ned flera heltidstjänster till lägre anställningsgrad. Domstolen ansåg att tillvägagångssättet från Coop, kallat hyvling, inte bryter mot LAS.

Hur vill Handels driva frågan om hyvling i avtalsrörelsen?

–Genom att ställa krav på att reglera det här, och att det inte går att omreglera anställningar innan det blivit prövat gentemot turordningen. Och vi vill att man ska ha en uppsägningslön, säger Per Bardh.

Handels vill också ha förkortad veckoarbetstid för sina medlemmar, med hänvisning till att de arbetar kvällar, helgar och tidiga morgnar utan att formellt gå på skift.

Motparten på arbetsgivarsidan, Svensk handel, har däremot yrkat för återhållsamma löneökningar med hänvisning till att handeln är pressad av internationell konkurrens, bland när det gäller e-handel. Organisationen vill också ha ett moderniserat avtal inom parti- och e-handeln.

»Frysta ingångslöner skulle underlätta för fler att få jobb samtidigt som arbetsgivarna lättare kan belöna erfarna medarbetare« säger Karin Johansson, vd för Svensk Handel i ett pressmeddelande.