Bild:Riksbanken.
Bild:Riksbanken.

LÖNEKLYFTOR Medan vd-lönerna i de största detaljhandelsföretagen steg med i snitt 15,5 procent fick de anställda i butikerna nöja sig med en löneökning på 2,05 procent under samma period, visar en granskning. »Fullständigt omdömeslöst«, kommenterar facket. 

»De menade att lönsamheten var så pass pressad att man var tvungen att vara återhållsam, själva är man det inte överhuvudtaget«, säger fackförbundet Handels chefsekonom Stefan Carlén.

Tidningarna Market och Icanyheter har granskat VD-löner hos de 50 största detaljhandelsföretagen. Allra bäst tjänade Icagruppens VD Per Strömberg, som kvitterade ut en årslön på 18,5 miljoner kronor.

Kanske än mer anmärkningsvärt är de procentuella löneökningsskillnaderna mellan toppchefer och anställda inom detaljhandeln. I snitt steg VD-lönerna med 15,5 procent under 2016, under samma år fick anställda löneökningar på 2,05 procent. Det så kallade märket befann sig på 2,2 procent.

Enligt Stefan Carlén, chefsekonom på fackförbundet Handels, har arbetsgivarsidan under hela avtalsrörelsen argumenterat att tiderna krävde återhållsamhet.

– Man argumenterade för att de som har lägst löner skulle få ännu lägre. De menade att lönsamheten var så pass pressad att man var tvungen att vara återhållsam, själva är man det inte överhuvudtaget.

Toppchefernas kraftiga löneökningar skapar trovärdighetsproblem menar Carlén.

– Det blir märkligt när några toppchefer tjänar tio till tjugo miljoner, och vi ser även att ägarna till vissa Ica Maxi-butiker också har den typen av löner, samtidigt som man hyvlar och skär ner på personal.

Susanna Gideonsson, ordförande i Handels, kommenterar VD-lönerna på fackförbundets Facebooksida.

– Det är fullständigt omdömeslöst. Vi har just avslutat en avtalsrörelse då arbetsgivarna beklagat sig över dålig lönsamhet i handeln och pratat sig varma för frysta ingångslöner. Ett sånt här stort glapp tyder på att de högsta cheferna saknar verklighetskontakt, skriver Gideonsson.

I Market försvarar Icagruppen styrelseordförande Claes-Göran Sylvén VD:n Per Strömbergs lön. Han menar att lönen är rimlig utifrån Strömbergs ansvar och bolagets storlek.

FAKTA: De tio bäst betalda inom detaljhandeln

  1. Per Strömberg, vd Icagruppen: 18,5 miljoner kronor
  2. Klas Balkow, tidigare vd Clas Ohlson, nu vd Axfood: 14,6 miljoner kronor
  3. Mattias Ankarberg, vd Byggmax: 13,9 miljoner kronor
  4. Sonat Burman Olsson, tidigare vd Coop: 11,2 miljoner kronor
  5. Anders Strålman, tidigare vd Axfood: 10,7 miljoner kronor
  6. Magnus Agervald, tidigare vd Byggmax: 10 miljoner kronor
  7. Anders Svensson, vd Ica Sverige: 8 miljoner kronor
  8. Georgi Ganev, vd Dustin: 7,5 miljoner kronor
  9. Jan Wallberg, vd Gekås: 6,7 miljoner kronor
  10. Per Kaufmann, vd Media Markt: 6,1 miljoner kronor

Källa: Market.