Foto: European Council
Foto: European Council

Efter den långa debatten under EU:s toppmöte har beslut fattats om en gemensam flyktingfördelning – fast bara för de länder som själva vill.

EU-ledarnas diskussioner i Bryssel i går pågick ända in på fredagsmorgonen när beslutet om fördelningen av asylsökande i EU skulle tas. Det handlar om 40 000 asylsökande i Grekland och Italien som ska fördelas till andra EU-länder.

EU-kommissionen föreslog först en tvingande lagstiftning – EU-länderna skulle ta emot asylsökande baserat på ekonomisk styrka, folkmängd, arbetslöshet och tidigare mottagande. Men för ett sådant beslut krävs det en kvalificerad majoritet, vilket Frankrike, Polen och en rad andra länders förhindrade.

Sverige ville, tillsammans med bland andra Tyskland och Österrike att mottagandet skulle vara obligatoriskt. Statsminister Stefan Löfven beskriver ändå förhandlingarna som ett genombrott.
– Medlemsländerna säger att vi vill frivilligt bidra, säger han till TT.

Nu får medlemsländerna själva välja hur många asylsökande de vill ta emot. Det ska vara klart i juli.

– Nästa steg blir att se till att alla länder också tar det här ansvaret i praktiken och Sverige kommer självfallet att vara pådrivande i det arbetet, säger Stefan Löfven till TT.

Tongångarna ska ha varit höga på mötet. De länder som motsatte sig programmet skapade heta känslor hos EU-ledarna.

– Om det här är er idé om Europa kan ni ha det för er själva. Antingen har vi solidaritet, eller också kan ni sluta att slösa bort vår tid, ska Italiens premiärminister Matteo Renzi bland annat ha sagt, enligt källor inifrån mötet, uppger TT.

Europakommissionens ordförande Jean Claude Juncker hade en något lugnare inställning.

– Vi hade velat att alla skulle gå med på ett obligatoriskt system, men varför kriga om det om resultatet blir detsamma, sa han till EUobserver efter förhandlingarna.