Inom två år måste Stockholms landsting trolla fram 5 000 förlossningsplatser för att kunna bedriva säker vård. »Barnmorskor och föräldrar är förtvivlat oroliga«, säger oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S).

För att kunna ge familjer rimlig vård och uppfylla vårdval förlossning bör Stockholms landsting sikta på att ha kapacitet för 35 000 förlossningar år 2018.

Ett mål man är långt ifrån att nå, som Dagens Arena tidigare rapporterat. I värsta fall kommer klinikerna inte att ha kapacitet för fler än 29 800 förlossningar, enligt landstingets egna beräkningar.

– Det kommer att bli totalkatastrof. Vi tror att förlossningsvården kommer hamna i samma situation som 2010 och framåt. Då var det många överbeläggningar, födande skickades mellan klinker och personalen var väldigt stressad, säger Dag Larsson (S), oppositionslandstingsråd med ansvar för sjukvårdsfrågor.

Landstingets beräkningar gjordes innan beskedet om att BB Sophia skulle läggas ner. Efter det beslutade landstingalliansen att förlägga de 3 000 förlossningsplatserna på Stockholms övriga sjukhus, varav ett flertal renoveras, flyttas och läggs ner i varierande utsträckning.

Ansvarig landstingspolitiker Ella Bohlin (KD) och verksamhetscheferna på förlossningsklinikerna har manat Stockholms blivande föräldrar till lugn.

– Vad ska de säga, de måste ju få folk att tro på det. Jag tror inte att det kommer att fungera. Det är inte bara platsbristen, barnmorskorna vill inte jobba i landstinget när det är en helvetisk situation, säger Dag Larsson.

I ett mejlsvar till Dagens Arena skriver Ella Bohlin att situationen efter stängningen av BB Sophia är en annan än de trott och önskat.

»Det har gjort att vi den senaste tiden har fokuserat på den kortsiktiga akuta situationen. Men en långsiktig planering är viktig och där är den kommande förlossningskliniken på S:t Görans sjukhus viktig«, skriver hon och betonar att de undersöker alla möjliga alternativ för att möta behoven.

Dag Larsson anser att alliansen för en oansvarig politik.

– Vi har redan bland den största andelen förlossningsskador i hela landet. Det kommer att förvärras när stressen och pressen ökar. Barnmorskor och föräldrar är förtvivlat oroliga, det är bara att beklaga, säger Dag Larsson.

Han tillägger att valfriheten har blivit sämre sedan alliansen införde vårdval förlossning – färre kvinnor får föda på den klinik de valt.

– Vi vet att vi har en växande befolkning och att vi behöver kapacitet för fler förlossningar, då är det väldigt problematiskt att man har överlåtit förlossningsvården till marknadskrafterna. Det är det grundläggande problemet.

Ella Bohlin håller inte med.

»Det är inte vårdvalet som är problemet här. Socialdemokraterna stängde både Nacka BB och Löwenströmskas förlossningsklinik alldeles utan vårdval. För oss är det viktigt att föräldrar har valfrihet och med alliansens politik får i dag över 92 procent av kvinnorna i Stockholm sitt förstahandsval«, skriver hon.