Föräldrar som separerar borde betala mer i underhållsstöd än vad de i praktiken gör. Särskilt drabbade är barn till låginkomsttagare.

Omkring 500 000 barn i Sverige har föräldrar som separerat. Nästan hälften av dessa barn får underhållsstöd på maxbeloppet 1 573 kronor via Försäkringskassan.

Men enligt en regeringsutredning skulle 90 000 få ett högre ekonomiskt stöd om föräldrarna själva kommer överens om underhållet, som dels ska grundas på barnets behov och dels på föräldrarnas inkomst.

Till exempel skulle 90 procent av de barn som finns i de lägsta inkomstgrupperna kunna få drygt 1 100 kr mer per månad om man räknade på det sättet.

– Det är hög tid att skrota myten om underhållsstödet på 1 573 kronor som en norm för hur stort underhållsbidraget ska vara. Självklart ska Försäkringskassan finnas till hands om föräldrarna inte kan lösa situationen, men i första hand ska föräldrarna själva ta ansvar för sitt barns försörjning, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan i ett pressmeddelande.