Varför tiger våra största medier om Per Molanders rapport om att det är dags att ompröva privatiseringarna i offentlig sektor?

Rapporten som gjorts för ESO, Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, presenterades i fredags på ett seminarium i Rosenbad, som också sändes på  SVT Forum.

Per Molander, som är en av Sveriges främsta experter på förvaltningsfrågor, menar i rapporten att privatiseringarna inte gett vad som lovats, vare sig i form av ökad effektivitet, bättre kvalitet eller lägre kostnader.

Han har också en stark analys av varför de näringslivsinspirerade styrningsmetoderna inte funkar i offentlig verksamhet.

Molander har särskilt granskat utbildningspolitiken och hävdar att staten borde ta över det fulla ansvaret för skolorna från kommuner och privata huvudmän.

Molander tar också upp högst aktuella frågor som assistansfusket och PPM-haveriet.

Man skulle tycka att nyhetsvärdet i denna rapport är betydande, inte minst eftersom det är sällsynt med den här typen av granskningar av hur det faktiskt blev.

Privatiseringsmotståndarna rustar till en batalj på den socialdemokratiska partikongressen i nästa vecka. I ljuset av det borde rapporten också motiverat stora rubriker eftersom Molander är en ämbetsman, ingen socialdemokratisk megafon.

Men det är tyst om ESO-rapporten. Inte ett ord har skrivits i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Expressen, vare sig på nyhetsplats eller på ledarplats.

Inte ens några elaka ledarstick. Ekot, Studio Ett och TV:s nyhetsprogram tiger också. Vad kan det bero på?

Att SVT:s Agenda inte gjort något är fullt begripligt, eftersom SD inte nämns någonstans i rapporten.

Men kan det vara resursbrist? Det var förmodligen viktigare i fredags att hårdbevaka vilket tonläge Anna Kinberg Batra (M) skulle använda i sitt tal för att slippa avsättas.

Att SVT:s Agenda inte gjort något är fullt begripligt, eftersom SD inte nämns någonstans i rapporten.

Är det tyst för att det handlar om för svåra frågor? Knappast. Komplexiteten har inte hindrat välfärdsprofitörerna att närmast dagligen via medierna demonisera dem som vill ha en annan ordning.

Tiger medierna för att ESO-analysen är för extrem? En av högeropponenterna på seminariet sa att Molander står till vänster om Vänsterpartiet, men denne svarade att väljarna, som ju över alla partigränser är kritiska till privatiseringarna, är de som ligger mest till vänster.

Vi har haft trettio år där nyliberala värderingar trängt in överallt i samhällets minsta skrymslen. Men nu känns det som den liberala makten över dagordningen är på väg att släppa.

I dessa förändringens tider är det därför viktigare än någonsin att vi har en modig och oberoende journalistik, som inte fortsätter att gömma sig bakom eliternas marknadslåsningar, utan vågar lyfta fram de alternativ som börjar synas.

Molanders rapport är ett sådant exempel och förtigandet av den därför djupt alarmerande.