Dagens Arenas Yonna Waltersson ledde ett panelsamtal om EU-valet på måndagsmorgonen.

På måndagen vaknade Europa upp i ett delvis nytt politiskt landskap. Arena Idé bjöd på morgonen in till ett frukostseminarium och lät en namnkunnig panel analysera valresultatet. 

Europakritiska och högerextrema partiers framgångar i gårdagens EU-val var en kalldusch för Europas etablerade partier. Svenska väljare sade adjö till Piratpartiet och röstade i stället in två nya partier i EU-parlamentet. Sverigedemokraterna fick nästan tio procent av rösterna medan Feministiskt initiativ landade på fem procent.

Men det mest anmärkningsvärda med det svenska valresultatet var Moderaternas chockras till 13 procent och Miljöpartiets raketresultat.

– Det är chockartat, sa Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg om moderaternas tapp på tankesmedjan Arena Idés frukostseminarium där EU:s valresultat diskuterades på måndagsmorgonen.

Tillsammans med Dagens Arenas politiska chefredaktör Eric Sundström och Pernilla Baralt, kommunikationschef EU-kommissionen i Sverige kommenterade Anna Dahlberg de politiska tendenserna – och konsekvenserna – av gårdagens EU-val med fokus på Sverige. Men seminariet, som leddes av Dagens Arenas chefredaktör Yonna Waltersson och går att se i sin helhet på webben, inleddes med en europeisk utblick.

Jon Worth, europeisk debattör känd via bloggen jonworth.eu, deltog via Skype och delgav sina slutsatser av valresultatet i sitt hemland Storbritannien och i sin nuvarande hemvist, Tyskland. Han förklarade i tre punkter varför EU-kritiska UKIP, med sina uppemot 30 procent, blivit det största partiet i Storbritannien. EU:s valsystem och ett lågt valdeltagande gynnar ett parti som UKIP, menar han.

– De stora partierna har haft stora problem med EU-valet och knappt velat tala om det på grund av britternas skeptiska hållning till EU-projektet, säger Jon Worth.

De brittiska Liberaldemokraternas genomklappning har fått röster att höjas om partiledaren Nick Cleggs avgång.

– Han får svårt att överleva det här nederlaget, men i dag finn det ingen naturlig ersättare för honom, säger Jon Worth.

Även Ed Miliband har fått skarp kritik efter att Labour, som visserligen gick framåt i valet, men blev omsprungna av UKIP.

– Det är stor press på honom nu och kraven på att han måste leda mer och varar tydligare med vad Labour står för ökar, säger Jon Worth.

Tysklands resultat var mer av väntad och stabil karaktär, enligt Jon Worth.

– Socialdemokraterna gick starkt framåt med åtta procentenheter, men Merkels CDU är fortfarande åtta procentenheter större än SDU.

Eric Sundström påpekade att det intressantaste idéarbetet inom socialdemokratin pågår i Italien och Storbritannien just nu, och att de svenska Socialdemokraterna borde studera de ländernas rörelser närmare.

Stefan Löfvens första val som partiledare ledde till Socialdemokraternas sämsta valresultat sedan den svenska socialdemokratins grundande. De måste bli bättre på att fånga upp ungas engagemang, menar Eric Sundström.

– Många unga blir intresserade av politik via sitt engagemang i feminism, antirasism och klimatet. Det måste Socialdemokraterna bli bättre på att kanalisera och inte lämna över till andra partier, säger han.

Anna Dahlström tycker sig se en trend där svenskar röstar mot etablissemanget.

– F! kan bli x-faktorn i riksdagsvalet, och det är också den historien jag tror att vi kommer att få höra från Moderaternas håll. Hur ska Löfven bilda regering med F! som ännu ett parti på vänsterkanten, säger hon.

Att Miljöpartiet vuxit till att bli andra största parti i valet beror på att de gjorde “allt rätt”, enligt Eric Sundström.

– De har identifierat viktiga frågor, haft tydliga namn som företrädare och droppat det negativa och ser numera mer konstruktivt på EU-projektet. De visar att de vill utnyttja systemet till att bedriva viktiga frågor, säger han.

Anna Dahlberg tycker att EU-valet är lite av ett “lyxval” och att det kan ha bidragit till Miljöpartiets och F!:s framgångar.

– Man kan unna sig att rösta för att skicka ett budskap till politikerna, förklarar hon.

Även om högerextrema partier har fått starkt stöd i bland annat Frankrike, Danmark och Storbritannien visar många andra länder på motsatt utveckling. Bland annat förlorar de fascistiska partierna i Rumänien och Bulgarien sina mandat i parlamentet, säger Eric Sundström.

– I många länder blev det ingen framväxt på flankerna. Det är viktigt att komma ihåg i dag, säger han.