Foto: Socialdemokraterna, Tiffany Terry/Flickr.

Det är ett riskfyllt grepp från Stefan Löfven att satsa på fler »enkla jobb«. För än så länge är det bara högern som vet vad ett sådant jobb innebär. 

Näringsminister Mikael Damberg ska, tillsammans med näringslivet, skapa »enkla jobb«. Det meddelade statsminister Stefan Löfven i går i samband med regeringsombildningen. Även nya miljöministern Karolina Skog ska dra sitt strå till stacken genom så kallade »gröna beredskapsjobb«.

Svenskt näringsliv var snabbt ute och applåderade Löfvens initiativ att skapa enkla jobb, och Sydsvenskans ledarredaktion utnämnde det direkt till en »låglönejobbsatsning«. Statsministern bedyrade i Aktuellt att några låglönejobb handlar det inte om, utan om arbeten till lägre kostnader. Men hur företagen ska kunna anställa till lägre kostnad eller vilken typ av arbete dessa enkla jobb innebär kunde han inte svara på.

Han är modig, Löfven, som använder sig av ett av högern väl inarbetat begrepp. Kanske är det som Politisms chefredaktör Eric Rosén skrev på twitter att Löfven försöker sig på en triangulering – att använda högerns begrepp, men fylla det med eget innehåll. Problemet är att regeringen inte är i ett läge där de sätter dagordningen. Att ta över alliansens språkbruk tolkas som att de tar över deras politik – se bara på Sydsvenskan. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, var tveksam till benämningen av jobbsatsningen, men vill ha fler vägar in på arbetsmarknaden. Även Sekos ordförande Jan Rudén vädrar oro över satsningen på enkla jobb.

För att vinna kampen om vad de enkla jobben ska vara, måste regeringen nu vara smarta i sin kommunikation. Men även att Damberg är stenhård gentemot näringslivet i förhandlingen om de nya enkla jobben, eftersom näringslivet vill skapa fler jobb genom sänkta löner och rut-avdrag. De enkla jobben får heller inte bli nonsensjobb, likt de arbetsuppgifter som utfördes inom Fas 3.

Att skapa en ny låglönebransch är inte vägen framåt för Sverige. För enkla jobb finns redan, de innehas dock av personer som är överkvalificerade. Nationalekonomen Agneta Berge menar att det i stället är »mellanjobben« som saknas, men om dem hör vi ingen diskussion.

Fler enkla jobb skaver som socialdemokratisk politik, som alltid förespråkat ökad kompetens på arbetsmarknaden. Så om Stefan Löfven vill fylla de »enkla jobben« med ett eget innehåll, är det bråttom. Annars är vi återigen tillbaka i diskussionen om fler rut-jobb och sänka ingångslöner. Och det tjänar ingen på.