Investeringar i kolkraftverk som får miljörörelsen att ryta av ilska. Lägg till ett uns av ideologiska principer om statligt ägande av företag. Servera tillsammans med facklig oro över att utförsäljningar ger sämre löner och villkor för de anställda.

Resultatet: en tjafsig debatt om huruvida Vattenfall bör eller inte bör säljas ut som knappast gjorde någon klokare. Vattenfall ska inte säljas, säger ansvariga ministern Mats Odell, som i nästa andetag lägger till att nya ägare bör släppas in i företaget. För miljöns skull, menar ministern, den europeiska energiomställningen innebär kostnader som Sverige inte ska ta.

Så värst mycket tydligare är inte Thomas Eneroth, Socialdemokraternas näringspolitiska talesperson. En utförsäljning av Vattenfall är inte aktuell. Men vad göra med de tyska kolkraftverken? ”Visionen är att Vattenfall ska vara helt och hållet på förnybar energi, men det ligger långt bort, då måste man ange tydliga riktlinjer”, säger Eneroth.

I slutändan tycks svaret bli att om alliansen vinner valet kommer delar av Vattenfall att säljas ut. Då läggs ansvaret för miljöomställningen på privata aktörer. Och om de rödgröna vinner, då blir det fortsatt ägande. I det ingår också smutsiga tyska kolkraftverk – där miljöomställningen läggs på framtiden.