Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Tommy Waidelich säger i dag att han vill möjliggöra för personer som uppbär försörjningsstöd att behålla en del av sin lön från arbete. I dag räknas lönen av mot stödet, vilket för vissa innebär att så mycket som 100 procent av lönen försvinner. Då försvinner också incitamentet att arbeta över huvud taget.

Samma ambition som Waidelich har finansminister Anders Borg (M) haft sedan i våras. Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund tog upp frågan i sitt tal i Almedalen i juli. Det verkar som om alla förutsättningar finns för att komma överens.

Vilket förslag är det då som ligger? Socialdemokraterna vill att staten ska gå in med 100 miljoner, vilket skulle möjliggöra att personer med försörjningsstöd får behålla 1 500 kronor. Något konkret motförslag finns inte, men ett snabbt samtal till Borgs pressekreterare bekräftar att finansdepartementet ser med gott öga på att Socialdemokraterna verkar tycka som Moderaterna.

Det är inte omöjligt att något händer redan i höstens budget. Det som eventuellt talar mot en så pass snabb hantering är att ambitionen må vara enkel, men systemet komplicerat. För ett par år sedan kunde man exempelvis läsa mycket om att skolungdom som lever i familjer med försörjningsstöd inte fick behålla sina sommar- och helgjobbspengar.

Så är det fortfarande. Den skolungdom som under ett år tjänar mer än ett halvt prisbasbelopp (alltså 21 400 kronor brutto) får inte behålla den del som överstiger. Den räknas av mot familjens försörjningsskyldighet för sagda skolungdom. Det rimmar illa med uttalanden från höger och vänster om att unga måste få in en fot på arbetsmarknaden.