Jesper Bengtsson. Foto: Charles Ludvig.

Även nya företag borde förstå poängen med en modell som skapat det samhälle de själva vuxit fram ur.

Nya företag och branscher. Spännande möjligheter. Det är bara att tuta och köra, inte så noga med trista saker som kollektivavtal, fackliga organisationer och ordning och reda.

Sånt är väl för det ”gamla” Sverige?

I takt med att Sverige blivit något av ett start-up-land, inte minst inom den gig-ekonomin och den kreativa sektorn, har den svenska modellen, med tydliga regler för arbetsmarknaden och starka fack- och arbetsgivarorganisationer, kommit i gungning.

Det är väl inte så noga? Det går ju bra? Tillväxt och framgång för alla.

Samtidigt kommer hela tiden nya rapporter om orimliga arbetstider, låga grundlöner och lösa anställningskontrakt.

Nu har två nyheter på kort tid visat att något kan vara på väg att hända.

Det är ingen slump att Sverige är så bra på innovationer

I veckan har vi här på Dagens Arena rapporterat om att Klarna ska betala vite på ett miljonbelopp efter att de brutit mot arbetstidslagen och sedan inte följt Arbetsmiljöverkets rekommendationer om förändringar.

Klarna har säkert råd, men det är framför allt en tydlig signal om att lagar och regler gäller alla. Även i en snabbt växande marknad för digitala betallösningar

Och så har tre fackförbund, Sveriges Ingenjörer,  Akavia och Unionen, meddelat att de har kallat Spotify till förhandlingar om kollektivavtal eftersom de anställda på företaget sagt att de vill ha sådana. Detta efter att företaget nyligen varslat 100 anställda.

– Framförallt handlar det om att Spotify skulle ansluta sig till den svenska modellen och gå i bräschen för tech-branschen. Att ha kollektivavtal är en konkurrensfördel, speciellt för unga medarbetare, sade Ulrika Lindstrand ordförande för Sveriges Ingenjörer.

Det är inte underligt att nya företag som på kort tid växer från noll till globala aktörer inte kan få alla bitar i den svenska modellen på plats direkt.

Men det är också viktigt att företrädarna för tech-bolag och gig-branschen förstår vilken roll den svenska modellen spelat för det samhälle de själva är en produkt av.

Det är ingen slump att Sverige är så bra på innovationer eller har så många entreprenörer. Det beror förstås på en rad faktorer, som utbildningssystemet eller tillgången till investeringsvilligt kapital. Men det beror också på att det svenska samhället är tryggt, och där spelar de svenska modellens dialog- och kompromissinriktning en avgörande roll.

Det är ingen slump att vi har bra löner och villkor i Sverige. Det beror inte på att företagsledarna varit snälla mot löntagarna (även om det också ofta varit fallet), utan på att vi har starka fackliga organisationer och en modell med kollektivavtal.

Bitarna hänger samman. Avtalen spelar roll.

Det är bara att hoppas att de nya initiativen leder till något. Att ett företag som Spotify förstår poängen med den svenska modellen.

Jesper Bengtsson, chefredaktör, Dagens Arena