Bild: Vänsterpartiet

Tvåa på småföretagares lista och med det näst mest företagarvänliga förslaget. Mer liberalt i integritets- och yttrandefrihetsfrågor än något annat svenskt parti. Det är inte något av de borgerliga partierna det handlar om, utan Vänsterpartiet.

Partiets styrelse antog i helgen ett förslag till valplattform, som ska godkännas av partiets kongress i maj nästa år. Texten andas något positivt och något nytt. Här är ett parti som visar att det är berett att ta ett stort ansvar.

Länge var Vänsterpartiet vilse. Under de åren förlorade partiet så mycket förtroendekapital att det krävs mycket tid och arbete för att komma igen. Avbönen från kommunisteriet kom helt enkelt alldeles för sent och det förlorade hela den breda vänstern på.

Men bilden av att Vänsterpartiet styrs av politiska extremister stämmer inte längre, även om borgerliga politiker och opinionsbildare har som främsta nöje att hävda så. Visst finns extremisterna fortfarande, men de och slagordsfalangen de tillhör är marginaliserade. I stället har Vänstern blivit ett mer komplext parti, som har förstått pragmatismens lov. Och det krävs för att kunna regera Sverige tillsammans med andra.

Vänsterpartiet är det parti som mest tydligt står upp för rättsstaten och vill rulla tillbaka den orwellska utvecklingen som har varit under de senaste åren i regi av både socialdemokrater och den borgerliga alliansen. Det är individens rätt mot staten som gäller och här står Vänsterpartiet ironiskt nog allra längst från högerpartiet Moderaterna.

Att "rätten att få vara privat" får en central roll i förslaget till valplattform är alltså inte så konstigt. Här kan V kila in sig och ge väljare som är vilsna men mån om integriteten ett alternativ inom ramen för den nuvarande blockpolitiken. De tuffa förhandlingar som krävs för att komma överens med Socialdemokraterna i frågan återstår och kommer inte att avhandlas före valet. Vid en rödgrön valvinst kommer den nuvarande FRA-lagen att upphävas och en parlamentarisk utredning tillsättas för att titta på frågan. De tuffa förhandlingarna kommer att ske där och skiljelinjerna kommer att gå mellan likväl som inom blocken.

Det är också klokt att lämna exakta siffror och satser utanför valplattformen. De ska vara gemensamma för alla tre rödgröna partier och den tidigare V-politikern Jonas Sjöstedt konstaterar lakoniskt: "Vore dumt att låtsas något annat."

Att Sjöstedt menar att texten i valplattformen låter "sossig" ska partiledningen snarare se som en komplimang än ett skällsord. Socialdemokraterna har länge varit symbolen för den svenska pragmatismen och att förknippas med den vittnar om ett nytt slags Vänsterparti – ett som vill ta ansvar.