En ny regering har tagit plats och Unga Örnar vill hälsa den nya barnministern välkommen till jobbet. Men vi vill också veta hur regeringen tänker hantera vår tids barnrättsutmaningar.

Sverige har råd att utrota barnfattigdomen
Sverige är inte ett fattigt land – men ändå finns det barn som lever i familjer i ekonomisk utsatthet. Den senaste barnfattigdomsrapporten från Rädda Barnen visar skillnaden mellan de som har mest och de som har minst har fortsatt öka. Barn i ekonomiskt svaga grupper hamnar efter i skolan, har sämre hälsa, deltar i mindre utsträckning i fritidsverksamhet och skolans friluftsdagar. En del handlar såklart om att föräldrarna ska få arbete. Men vi vill också vet hur regeringen ska se till att dolda avgifter i skolan försvinner och att frukost införs till alla elever. Unga Örnar vill också se lägre kostnader för fritidsverksamhet och sjukvård.

Lyssna på barn och unga först
Sverige får kritik av FN:s barnrättskommitté för att vi brister i att lyssna på barn och unga. Unga Örnar har gjort en kommunundersökning där vi granskat vilka metoder som kommunerna använder sig av för att skapa delaktighet i beslut som berör dem. Det är få kommuner som använder sig av riktade satsningar och metoder. Barn och unga hänvisas precis som vuxna ofta till medborgarförslag som enda vägen att påverka. Vi ser att det behövs mer riktade satsningar för att enskilda goda exempel ska slå igenom på riktigt i beslutsprocesser som rör barn och unga.

Alla klarar sig i en jämlik skola
Långt ifrån alla barn klarar skolgången. Både Miljöpartiet och Socialdemokraterna har lovat att ta tag i att Sverige halkar efter i skolresultaten. Skolan behöver bli mer jämlik. Vi möter barn som inte kan få hjälp hemma med läxorna eller har ett eget rum där det är tyst. Vårt krav på den nya regeringen är att se till att läxorna i skolan avskaffas. Det finns andra och effektivare sätt att öka kunskapen bland eleverna. De skolor som har läxor ska erbjuda lärarledda tillfällen då eleverna får hjälp med dem. Unga Örnar ser också att skolhälsovården behöver rustas upp för att vända skolresultaten för de barn som har psykiska eller fysiska problem har svårare att klara skolan. Vi vill därför se skolsköterskor och kuratorer på skolan varje dag.

En jämlik fritid är en fråga om politik
Fritidsverksamhet efter skolan är en rättighet – ändå ser tillgången på fritid olika ut beroende på vilket kön, etnicitet eller ekonomi du har. Barn som lever i familjer med ekonomisk utsatthet deltar i mindre utsträckning i en aktiv fritid. Avgifter, bussbiljetter och dyr utrustning gör att många stängs ute. Statsminister Stefan Löfven sa när den nya regeringen tillträdde att avgifterna för fritidsverksamhet och kulturskola ska sänkas, det är ett mycket bra förslag. Vi vill också veta hur den nya regeringen ställer sig till den förras förslag om fritidscheckar. Unga Örnar vill istället se generella satsningar för alla på kulturskola, fritidsgårdar och föreningsliv.

Barnkonventionen måste bli lag
Statsministern lovade också i regeringsförklaringen att Barnkonventionen ska bli svensk lag. Unga Örnar har länge drivit frågan och beslutet kommer att bli ett stort steg för barns rättigheter i Sverige. Vi kräver att processen påskyndas och att den utredning som nu undersöker förutsättningarna för det får resurser att slutföra sitt uppdrag. Tillsammans med Nätverket för Barnkonventionen har vi också sagt att det behövs resurser för att öka kunskapen. Utbildning måste gå hand i hand med att göra Barnkonventionen till svensk lag.

Vi är övertygade om att ett jämlikt Sverige där barn får sina rättigheter tillgodosedda börjar i de här frågorna. Den nya barnministern Åsa Regnér tillsammans med regeringen måste se över hur Sverige ska leva upp till det vi lovat när vi undertecknade Barnkonventionen. Barn har rätt till inflytande och makt.

Fredrik Lundh Sammeli, förbundsordförande Unga Örnars Riksförbund