Peter Hultqvist ordförande i Försvarsutskottet.
Peter Hultqvist ordförande i Försvarsutskottet.

De politiska utfästelser om det svenska försvaret som vi har fått höra från den borgerliga regeringen hänger inte ihop med verkligheten.

Högeralliansen befinner sig med sina försvars- och säkerhetspolitiska utfästelser i gapet mellan löften och ekonomiska realiteter. I en tid när kraven på en fungerande försvars- och säkerhetspolitik ökar så blir glappet mellan högeralliansens politiska “verklighet” och den reella verkligheten allt tydligare. Detta är mycket allvarligt.

Svensk försvarsmakt brottas med permanent underfinansiering. Det gäller både personalförsörjningen och materiel. Det som lanseras som stora satsningar äts upp av kostnadsökningar och av finansdepartementet styrda och förändrade index för försvarets kostnadsutveckling. FOI har i en rapport helt nyligen bekräftat detta.

När försvarets personal hamnar i brytningen mellan politikernas besked om satsningar och den egna upplevelsen av besparingar så vittrar förtroendet. I dagens läge behöver vi exempelvis öka övningsverksamheten inom försvaret rejält, men verkligheten har tyvärr mycket i övrigt att önska. Ord och verklighet stämmer inte överens.

Faktum som att de kalkylerade inkomsterna från den planerade exporten av JAS till Schweiz uteblir försvårar försvarets ekonomiska situation ytterligare. Detta riskerar att öka gapet mellan ambitioner och verklighetens realiteter. Dessutom är inte den omdebatterade besparingen på 500 miljoner i lönekostnader inom ramen för det så kallade regeringsbeslut 5 ännu utredd. Försvarsministern säger att den militära förmågan inte får drabbas. Men ännu finns ingen ekonomisk kompensation beslutad.

Det går inte att bedriva en fungerande försvars- och säkerhetspolitik om politiska utfästelser och verkligheten inte hänger ihop. Det leder enbart till frustration och i förlängningen till debatter som är besvärande för alla inblandade. Spänningarna mellan försvarsdepartementet och försvarsmaktens ledning under den snart gångna valperioden visar det med stor tydlighet. Oenigheten noteras i omvärlden och ger en icke önskvärd bild av situationen i Sverige.

Inför det avslutande arbetet i försvarsberedningen gjorde regeringen ett storstilat utspel om en satsning på 5.5 miljarder kronor. Det handlar om nya kostsamma investeringar som bland annat JAS Gripenplan, ny ubåt, nytt luftvärn och ledningssystem. Detta är inte finansierat på ett hållfast sätt, utan är mer en utfästelse och ambition.

Den kortsiktiga ökningen av försvarsanslaget med 1,1 miljarder kronor fram till och med 2018 håller inte heller i förhållande till kostnadsökningar, befintliga underskott och högre ambitioner. I närtid behövs ytterligare tillskott om försvarsberedningens ambitioner ska bli verklighet. Med tanke på förändringarna i omvärlden, den negativa utvecklingen i Ukraina och den ökade aktiviteten i Östersjön så kommer kraven på det svenska försvarets förmåga att öka även i det korta perspektivet.

Som läget ser ut nu kommer försvaret att få brottas med ekonomiska problem under de kommande åren. Det minsta som kan krävas är att ekonomin och verklighetsbilden kalibreras med varandra. Annars får vi aldrig ordning på situationen. Här har regeringen fullständigt misslyckats och visar därmed en svag regeringskompetens. Nya kvastar måste sopa om det ska bli ordning och reda inom försvars- och säkerhetspolitiken.

Peter Hultqvist (S), ordförande i riksdagens försvarsutskott.