Bristen på fungerande trygghetssystem är en starkt bidragande orsak till att vi har så få kvinnliga och unga egenföretagare, skriver Karin Skånberg, regionchef, Unionen Stockholm och Lars Jagrén, chefsekonom, Unionen.

Egenföretagarna har under de senaste 25 till 30 åren stått för omkring en tredjedel av alla nya jobb som skapats i Sverige. De är alltså oerhört viktiga för tillväxten, liksom för nya produkt och tjänsteidéer.

Men de är också i hög grad avgörande för att hela landet ska kunna leva eftersom eget företagande i många fall är en förutsättning för att kunna bo kvar på sin ort. Allt talar dessutom för att egenföretagandet i framtiden kommer att bli ännu viktigare när de stora företagen skär ned och satsar på sin kärnverksamhet.

I förhållande till sin betydelse märks dock egenföretagarna väldigt lite i hur regler och socialförsäkringssystem är utformade. De bygger fortfarande på långvariga anställningar i stora organisationer. Allra tydligast är detta när det gäller bristen på fungerande trygghetssystem för egenföretagare. Att kombinera eget företagande med familj och barn, eller att ha en förutsägbar trygghet är alldeles för ofta en omöjlighet.

Dåliga trygghetssystem är därför en starkt bidragande orsak till att vi har så få kvinnliga och unga egenföretagare. Vi har låtit SKOP research kartlägga hur egenföretagaren egentligen ser ut. Den visar att här i Stockholm var hela 57 procent av egenföretagarna över 50 år, och bara 23 procent var kvinnor. Undersökningen visar också att egenföretagarna överlag är nöjda med sin lönsamhet. Det anger 81 procent av egenföretagarna i Stockholm. Mer än var sjätte egenföretagare i regionen har också under det senaste halvåret funderat på att anställa en medarbetare i företaget.

Det finns alltså en stor tillväxtpotential i egenföretagandet. Stockholm behöver fler företag och fler växande företag. Andra undersökningar visar också att fyra av tio av Unionens medlemmar har funderat på att starta eget, men att just dåliga trygghetssystem är det största hindret.

Det som behövs är inte statsfinansiellt särskilt dyrt. Varför kan till exempel inte egenföretagares sjukpenninggrundande inkomst bedömas framåtsyftande som alla andras, om inte annat så på basis av preliminära skatter?

Borde det inte vara enkelt att få den sjukpenninggrundande inkomsten fastställd? Borde det inte som företagare vara möjligt att jobba några timmar under kvällar och helger och ändå få full föräldrapenning? Borde inte de som driver enskild firma också ha rätt till friskvårdsavdrag? Det som behövs är alltså inte framför allt dyra reformer – det är sunt förnuft och en insikt om hur det verkligen är att vara företagare.

Unionen arbetar för framgångsrika medarbetare i framgångsrika företag, där egenföretagarna givetvis har sin givna plats – som dessutom blir viktigare. Den framgångsrika svenska modellen med kombinationen av omställning, företagande och trygghet behöver därför i större utsträckning inkludera även egenföretagarna.

Karin Skånberg, regionchef, Unionen Stockholm
Lars Jagrén, chefsekonom, Unionen