Bild: stock.xchng

1. Sverige är ett litet land som behöver en aktiv näringspolitik. Den ska inte upprepa 70-talets misstag. Då var huvudfokus att "rädda jobben" till varje pris. Nu måste uppgiften vara att rädda och utveckla knowhow som kan utveckla Sverige. Medan andra länder bedrivit en aktiv politik under krisen har Sveriges regering från läktaren förkunnat att den minsann är sparsam med skattebetalarnas pengar. Men den har samtidigt visat sig fattig på initiativ för att utveckla Sverige. Allt medan ett industriellt kapital går förlorat.

2. Råvaror och "snilleindustrier" gjorde Sverige rikt under 1900-talet. Var skapas 2000-talets tillväxt? För att utveckla och starta företag är tillgången till kapital helt fundamental. Staten måste genom strukturell politik och egna insatser bidra till en långsiktig kapitalbildning. Särskilt som de finansiella marknadernas i dag befrämjar kortsiktighet. Investeringar som utvecklar idéer och produkter kräver ett mått av långsiktighet. Kvartalskapitalismen dränerar Sverige på utvecklingskraft. Statens insatser ska inte syfta till att ta över företagen utan att stötta innovationer, utveckling, nya idéer som kan göra Sverige framgångsrikt.

3. Ofta framställs småföretag som lösningen på alla framtidens problem. Det är en missuppfattning. Vi behöver förvisso nya företag och det är viktigt att mindre företag kan växa. Men små företag jobbar ofta för och är beroende av större företag. Och för att kunna utveckla idéer och teknik måste företag ha en viss storlek, ekonomiska muskler och bred kompetens. Vi behöver en blandning av små och stora företag. Och ekonomin fungerar också bättre om den innefattar en blandning av ägandeformer.

4. Det är hög tid att utmana den nyliberala bilden av vad som driver ett företag och ekonomisk utveckling. Det vore helt fel att bortse från ekonomiska incitament. Och på sista raden måste ett företag gå med vinst för att överleva i det långa loppet. Men om alla bara agerar utifrån sitt egenintresse så får vi ett allas krig mot alla. I själva verket är samarbete och förtroende smörjmedel i ekonomin. Stora löneskillnader kan vara improduktiva. Vinsten är ett medel men kan inte vara enda målet för ett företag som verkar i ett samhälleligt sammanhang. Det är också dags att utmana Svenskt Näringslivs patent på "näringslivets intresse". Organisationen representerar inte alla företags syn på saken, men har skickligt maskerat ett kortsiktigt särintresse till ett allmänintresse.

5. Den globala ekonomiska krisen har synliggjort behovet av att bädda in marknaden i samhället. Det måste ske på nationell nivå och i nya globala strukturer. Länge har globaliseringen tyckts betyda att lokalt och nationellt saknar betydelse. Det globala kasino som havererade 2008 hade skapats av decennier av avregleringar. Men kapitalismen har nu räddats genom att staten har trätt in som en räddande ängel. Vi ska inte skruva ner sociala krav för att anpassa oss till den globala konkurrensen. Det var gårdagens politik. Framtiden är att bygga en annan och mer robust global ekonomisk ordning. Och vi kan börja här och nu.