Bild: Wikimedia Commons

I går beslutade Presstödsnämnden att rasistpartiet Nationaldemokraternas husorgan Nationell Idag ska få närmare två och en halv miljon kronor i presstöd. Presstödet utformades för 55 år sen för att värna mångfalden på dagstidningsmarknaden. Det kan inte ha varit riksdagens mening att det i framtiden skulle gå till en tidning med fascistiska drag.

Beslutet innebär inte, som vissa debattörer hävdar, spiken i kistan för presstödet som sådant. Men det innebär att en institution som säger sig värna demokrati, som företräder och fördelar allas våra medel, måste börja ta ställning. Det går inte att ställa sig neutral och objektiv till rasism, fascism, nazism – det går inte att behandla dessa ideologier som vilka andra röster som helst i ett demokratiskt samhälle.

Olof Lavesson, moderat riksdagsledamot och ledamot i Presstödsnämnden, säger till Sydsvenskan att han visserligen avskyr både tidningen Nationell i dag och dess ägare, men att nämnden inte ska "sitta och politiskt bedöma innehåll i tidskrifter". Det är den mest enfaldiga av naiva föreställningar om hur demokratins institutioner ska förhålla sig till de som vill förändra vårt samhälle från grunden. Nazister måste bedömas annorlunda.

Nämnden hade kunnat välja den miljöpartistiska ledamoten Niclas Malmbergs linje, att ärendet skulle utredas vidare. Malmberg hänvisar i sin reservation till målet om att "mångfald på tidningsmarknaden ska leda till allsidig nyhetsförmedling och opinionsbildning". Nationell Idag är en tidning som driver de mest bisarra konspirationsteorier och lögner. Det kan man knappast kalla "reguljär nyhetsförmedling eller allmänpolitisk opinionsbildning". Nämndens ledamöter hade kunnat visat att yttrandefrihet inte innebär statligt stöd till en tidning av Nationell Idags karaktär.

Nu säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth att presstödets regler "ska diskuteras". Det sa hon först i går – när beslutet som inte kan överklagas väl är taget och när hon visste att beslutet var på lut och debatterades redan förra sommaren. Adelsohn Liljeroth hade kunnat göra skillnad för snart ett år sedan, men valde tystnaden. Varför?

Den här veckan har det talats om att en gräns har flyttats i svenskt medieklimat. Men den gräns det har talats om är löjeväckande jämfört med den gräns som Presstödsnämndens beslut har flyttat.