Socialdemokraterna begär i dag att Beatrice Ask kommer till justitieutskottet för att redogöra för detaljerna kring polisens registrering av romer, skriver Morgan Johansson (S), ordförande i justitieutskottet.

Den romska befolkningen har varit utsatt för oacceptabla kränkningar långt in i nutidshistorien. Övergreppen har bland annat bestått av tvångssteriliseringar, tvångsomhändertaganden av barn och barn som förvägrats skolgång. Det har rört sig om hundratals år av förtryck. Det är mot den bakgrunden inte konstigt att det funnits en djup förtroendeklyfta mellan myndigheter och romerna.

Många har på senare år arbetat med att försöka bygga upp det förtroendet på nytt. Ur det perspektivet är DN:s avslöjande om att svensk polis har upprättat register över tusentals romer, gamla som unga, ja till och med avlidna, förödande. Att registrera någon enbart på grund av etniskt ursprung är olagligt. Det strider mot svensk lagstiftning och mot Europakonventionen. Det är oacceptabelt att detta fått förekomma i svenskt polisväsende.

Reaktionerna på uppgifterna har varit många och berättigade. Nu måste hela sanningen fram: vad som har registrerats, skälen till det, vem som har gjort det och vilka som haft tillgång till uppgifterna.

En annan fråga som måste ställas är hur tillsynen över polisens register utövas. Det finns ett personuppgiftsansvar för varje myndighet. Datainspektionen och säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har tillsynsansvar på central nivå. Det är en gåta varför ingen har uppmärksammat registret tidigare. En annan fråga är hur det ser ut i resten av polisens verksamhet. Har detta bara förekommit i Skåne, eller finns det liknande register i andra delar av landet? Har centrala polisfunktioner, såsom Rikskriminalpolisen, arbetat med detta register? Det är frågor som rikspolischefen Bengt Svensson och justitieminister Beatrice Ask måste ge svar på.

Självklart måste polisen ha tillgång till register för att kunna sköta sitt arbete. Men det ska ske inom lagens ramar och med legitima skäl. Ingen ifrågasätter att polisen har register över till exempel personer som är misstänkta för brott och som man bedriver spaning mot. Men polisregister förda enbart på etnisk grund kan aldrig tillåtas i en rättsstat. Blotta misstanken om att det sker övervakning och kontroll utöver vad lagen tillåter riskerar förtroendet för den brottsbekämpande verksamheten.

Vi socialdemokrater begär i dag att Beatrice Ask och Bengt Svenson ska komma till justitieutskottet för att redogöra för vad som hittills framkommit och vilka åtgärder de tänker vidta.

Morgan Johansson (S), ordförande i justitieutskottet.