Bild: Wikimedia commons

Vad gör man om båten är på väg sjunka? Låtsas man som ingenting? Naturligtvis inte. Man försöker rädda sig. Riksdagsdebatten i fredags om det läckande svenska pensionssystemet visade på en bedrövlig oförmåga att handla.

En fjärdedel av AP-fondernas värde har på bara ett år försvunnit som en följd av börsraset. PPM-delen har tappat ännu mer. Eftersom det fattas pengar, har "bromsen" i systemet utlösts och därför kommer pensionerna att minska med några hundralappar i månaden. Och betydligt större inkomstbortfall för pensionärerna kan man befara framöver, enligt beräkningar som K G Scherman, tidigare chef för riksförsäkringsverket, har gjort.

90 procent av debatten i fredags ägnades åt de här hundralapparna och regeringens straffbeskattning av pensionärerna, fast den senare dumheten ju inte alls har med pensionssystemet att göra. Symptomen stod alltså i centrum, medan debatten om orsakerna nästan helt saknades.

De borgerliga debattörna lät som talande dockor, när de gång på gång upprepade att systemet är "robust" och "väl fungerande". Kalle Larsson från Vänsterpartiet och Gunvor G Ericsson från Miljöpartiet avvek, eftersom de anser att systemet måste in för renovering. Larsson menade rentav – med adress till Veronica Palm (S) – att "en ny regering måste sätta pensionärernas bästa framför gamla överenskommelser".

Palm var en besvikelse för dem som utgår från att en socialdemokrat ska ha förmåga till samhällskritik. Hon vevade förstås på bra om straffbeskattningen, men när det handlade om pensionssystemet, lät hon som en av de talande dockorna på den borgerliga sidan. Denna öppna splittring i det rödgröna lägret var de borgerliga högst förtjusta över.

Fast den egna borgerliga enigheten är nog inte så mycket att yvas över. Regeringens beslut att AP-fonderna ska säga nej till börsbolagens bonusar har mötts av dova morrningar från högerns riksdagsledamöter. Folkpartisterna är emot en idé om att spara pengar genom att slå ihop de fyra AP-fonderna till en. Och Centerpartiets stämma i helgen föreslog att mer av AP-fondernas tillgångar ska kunna placeras i onoterade och mindre företag, något som Dagens Arena har föreslagit och som förstås är en het potatis för de andra regeringspartierna.

De alarmerande siffrorna, kritiken mot "bromsen" och placeringsreglerna och all denna oro som finns, borde samlas upp och bearbetas, inte under hysch-hysch i pensionsarbetsgruppen, utan i en öppen parlamentarisk utredning. Det är hög tid att man tillsammans lagar den läckande båten.