REPLIK | I ett läge då klimatutmaningen brådskar och nyanländas rätt till uppehälle styrs av deras inkomst behöver förlegade strukturer omformas i grunden, skriver Mårten Roslund, språkrör och Oliver Björklund, ekonomisk-politisk talesperson.

När unga och nyanlända står utan anställning ska politiken svara med öppna dörrar. Vi efterfrågar därför det som kallas för enkla jobb – arbeten i tjänstesektorn som är enkla att kvalificera sig till för den som saknar utbildning eller språkkunskaper.

Genom att sänka priset på service ökar vi anställningsbehovet i tjänstebranscherna, och motverkar samtidigt slit-och-slängsamhället. SSU Stockholm verkar sakna intresse för klimatomställning såväl som för jobbskapande.

SSU Stockholm skriver att Grön Ungdom frikopplar Sverige från den globala ekonomin. Men i ett internationellt perspektiv har Sverige ett oroväckande underskott på jobb inom tjänstesektorn. Effekten blir en stenhård uppdelning mellan de som är etablerade på arbetsmarknaden och de som står långt ifrån den. Grön Ungdom vill minska den klyftan.

Med dagens migrationslagar måste den som flyr till Sverige snabbt skaffa sig en inkomst för att få tillstånd att stanna permanent och träffa sina anhöriga igen. Enkla jobb ger fler familjer chans att återförenas. SSU Stockholm presenterar inte ens ett motförslag.

Miljöpartiet och Grön Ungdom vill bygga ett system där rovdrift och miljöförstöring inte utarmar planeten. SSU Stockholms svar på dessa utmaningar verkar vara att förbjuda produktion med vinstintresse. Det är att springa gamla socialistiska ärenden med klimatet som nytt alibi.

Den gröna visionen är en välfungerande marknad där effektivisering främjas av att resurser bär sitt fulla klimatpris. Utan vinst blir det omöjligt. I en produktion där det inte går att tjäna pengar finns det ingenting att vinna på att tillverka en vara med färre resurser. Därmed blir det oerhört svårt att bedriva miljöpolitik med hjälp av beskattning.

SSU Stockholm menar att Grön Ungdom inte ser att ekonomin berör fler än oss själva. Men miljöekonomi handlar ju om att invånarna ska kunna leva bekvämt utan att förstöra för varandra eller nästa generation. Vi kallar det för global solidaritet i praktiken.

Konstigt nog brukar både vänstern och högern sätta sig på tvären. Under valrörelsen var Socialdemokraterna och Moderaterna överens om att inte höja bensinskatten ett enda öre. Det är lätt att prata om internationell solidaritet, men svårare att fatta tuffa beslut.

Vi gröna tror på ett samhälle där många får göra verklighet av sina idéer. Men vi är inte intresserade av att passivt förvalta dagens arbetsmarknad. I ett läge då klimatutmaningen brådskar och nyanländas rätt till uppehälle styrs av deras inkomst behöver förlegade strukturer omformas i grunden.

Nu måste jobbskapandet ske i gröna tjänstenäringar, utanförskapen minskas och smutsiga industrier förnyas. Miljöpartiet sitter i den regering som presenterat Sveriges största miljöbudget någonsin. Grön Ungdom vill gå ännu längre. SSU Stockholm är välkomna in i framtiden.

Mårten Roslund, språkrör Grön Ungdom
Oliver Björklund, ekonomisk-politisk talesperson Grön Ungdom