Annelie Carlsson
Annelie Carlsson

Arbetskläder förhindrar inte smittspridning inom hemtjänsten. Satsa i stället på utbildning och självbestämmande arbetsgrupper, skriver Annelie Carlsson.

Socialstyrelsens julklapp till oss på hemtjänst är arbetskläder. Tyvärr, blandar man ihop vår yrkesgrupp med dem som jobbar på boenden och tror att arbetskläder kan vara t-shirt och byxor.

Den nya regeln om arbetskläder är ett försök att hindra smittspridning och innebär att hemtjänstpersonal nu ska byta om på jobbet. I princip kan arbetsgivarna även fortsättningsvis tvinga oss köpa egna arbetskläder, det nya är att kläderna ska tvättas på jobbet.

Redan idag får många av oss gratiskläder i dålig kvalitet och med stora loggor. Ingen verkar se någon problematik med företagens varumärkesstrategi kontra sekretesslagstiftningen. Vi pekar i princip ut hemmen åt både grannar och kriminella.

Axana Haggar på Socialstyrelsen förklarar att uteplagg och skor inte ingår som arbetskläder. ”Om det inte är en del av dina arbetskläder, men i vård och omsorg har jag väldigt svårt att se att jacka skulle ingå.” Välkommen ut till verkligheten, Axana.

Precis som brandmännen måste ta sig till bränderna måste vi ta oss till de äldre. För att klara vintern behövs bland annat termobyxor och ergonomiskt utformade vinterskor som snabbt kan tas av och på när vi gör ”tillsyn” på tio minuter. Under ett arbetspass är det inte ovanligt att gå en mil och många arbetsskador sker just vid förflyttningar mellan hemmen.

Axana Haggar föreslår att man kan köpa in tvättmaskin. Men var ska vi ställa den? Och vem ska tvätta? Och när?

Hemtjänstlokaler är ofta trånga, de saknar både omklädningsrum, förvaringsskåp och tvättmaskin. Ska vi byta om på toaletten och förvara ombytet i en plastpåse? Hur hindras smittspridning för att vi lämnar kvar t-shirten men går hem i vår egen jacka? Färre personer kring en äldre förhindrar smittspridning mycket bättre än att vi tvättar vår t-shirt på arbetet.

Detaljstyrningen av vårt arbete och de många osäkra anställningarna skapar stress och ohälsa. Det är kostsamt för både arbetsgivaren, oss som jobbar och samhället. Stressreaktioner påverkar hur vi förhindrar olika risker i vårt arbete och smittspridning är bara en av flera.

Vi har bland annat problem med korta förflyttningstider och arbetsledare som ger oss cykelscheman men inga cyklar. Jag har kollegor som använder privata bilar för att hinna med arbetspassen och andra som köper moped för att orka.

Tunga städningar och inköp varvas med omvårdnad av svårt sjuka med starkt nedsatt immunförsvar under ett och samma arbetspass. Ofta saknar vi tillräcklig information om både bakterier och tänkt rehabilitering.

Om man istället organiserar hemtjänst i mindre självstyrande grupper kan man få ner antalet personer kring varje äldre. En stadig personalgrupp förenklar informationsöverföring och minskar arbetsmiljörisker såsom smittspridning.

Istället för en t-shirt borde vi få jobba närmare rehab, vård och dietister för att därigenom bättre dela information och kunskap – vilket i sin tur håller de äldre friskare under sin sista tid.

Små team kring varje äldre, med en inriktning mot friskvård skulle göra hemtjänst till ett framtidsyrke. Se, det skulle vara en riktig julklapp!

Annelie Carlsson, vårdbiträde i hemtjänsten