Jan Sandberg/Rädda Barnen

I dag släpper Barnombudsmannen sin årliga rapport som i år granskar hur mänskliga rättigheter respekteras för barn med psykisk ohälsa. Myndigheten föreslår bland annat att en barnlots inrättas i varje landsting och att barns rättigheter till delaktighet stärks.

Var femte barn i Sverige mår dåligt och antalet unga som vårdas inom psykiatrisk slutenvård har ökat under 2000-talet. Det visar Barnombudsmannens årliga rapport “Bryt tystnaden. I rapporten intervjuas 62 barn och unga i åldrarna 8-24 år om deras erfarenheter och upplevelser av den hjälp som de har erbjudits inom vården. Barnombudsmannen har kompletterat samtalen med information från patientregistret och genom att granska domar som rör beslut om tvångsvård.

Många av ungdomarna som har intervjuats i rapporten vittnar om att det ofta har tagit tid att få rätt hjälp, men också om svårigheter att få information om och känna sig delaktiga i den vård som de genomgått.

– Det hjälper inte att vara tyst. Man måste prata om det, säger Viktor, som intervjuats i rapporten och nu uppmanar andra barn att bryta tystnaden och söka hjälp, även om det är svårt.

Enligt de uppgifter som har rapporterats till patientregistret är fastspänning den tvångsåtgärd som använts mest frekvent på barn och unga
under 2012. Majoriteten hade utförts på flickor. Enligt det urval som Barnombudsmannen har granskat är så kallad bältning dessutom mer vanligt förekommande än vad patientregistret visar. “Enbart i vårt urval kan vi räkna till fler bältningar på ett halvår än vad som finns rapporterat till Socialstyrelsens patientregister på ett helt år.”

På torsdagen uppvaktade Barnombudsmannen Fredrik Malmberg barnminister Maria Larsson (KD) med rapporten. Hans förhoppning är att barnens berättelser leder fram till en förändrad lagstiftning. Till regeringen föreslår myndigheten att en barnlots inrättas i varje landsting/region och att elevhälsan stärks. De föreslår även att det lagstiftas om barns rätt till information och delaktighet i den psykiska hälsovården, och att man skiljer på barn och vuxna i lagtstiftningen om tvångsvård, samt att uppföljningarna av självmord bland barn skärps.

– Jag är övertygad om att era berättelser, era råd och ert mod kommer att bära hela vägen fram till en lagstiftning som tydligt tar sin utgångspunkt i barnkonventionen, skriver Fredrik Malmberg i rapportens inledning.