Anders Henriksson, ordförande SKR. Foto: SKR.

Anmälningsplikt Regeringen kommer att gå vidare med förslaget om att offentliganställda måste anmäla papperslösa individer till Migrationsverket och polisen. SKR varnar för stora konsekvenser och kräver att deras verksamheter undantas.

Under en pressträff på onsdagsmorgonen meddelade regeringen och Sverigedemokraterna att de kommer att gå vidare med förslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa individer till polisen och Migrationsverket. 

Under pressträffen öppnade dock regeringen för att vissa verksamheter, som vård och skola, kan komma att undantas från anmälningsplikten. Men utredaren ska undersöka möjligheten att implementera den i alla offentliga verksamheter. 

Förslaget om anmälningsplikt har mött stark kritik från flera håll, såväl fackligt som politiskt. Tidningen Altinget har tidigare rapporterat att 12 av 21 regioner tagit ställning mot förslaget. Nu säger även Sveriges kommuner och regioner, SKR, nej till att deras verksamheter ska omfattas av skyldigheten. 

Och SKR:s ordförande Anders Henriksson menar att det inte räcker med att enbart några yrkesgrupper undantas. 

– Att göra skillnad på vilka tjänster inom kommuner och regioner som ska ha anmälningsplikt och vilka som inte ska ha det skapar osäkerhet och rättsosäkerhet, såväl hos chefer och medarbetare som hos invånare, säger han i ett pressmeddelande.

Krockar med annan lagstiftning

Vidare varnar SKR för att förslaget kan krocka med annan lagstiftning, som hälso- och sjukvårdslagen och barnkonventionen som innebär att alla barn har rätt till utbildning. De påpekar också att anmälningsplikt kan krocka med lagstiftning om sekretess och tystnadsplikt inom socialtjänstlagen.

Man ser också att det finns en stor oro bland arbetsgivare i kommuner och regioner över att vara tvungen att anmäla individer.

− Som arbetsgivare är det kommuners och regioners ansvar att se till att det finns en god arbetsmiljö som präglas av professionalism och tillit. Vi får tydliga signaler från kommuner och regioner om att medarbetare och chefer upplever obehag inför en eventuell anmälningsplikt med mycket svåra avväganden och etiska dilemman. Det riskerar att ge en sämre arbetsmiljö och försvåra rekryteringen till välfärdens yrken, säger Anders Henriksson.