Bild: stock.xchng

Olyckor i arbetslivet blir fler. Även arbetssjukdomarna ökar. Förra året dog 45 personer på jobbet, det framgår av en ny LO-rapport.

 

I en ny rapport från LO framkommer det att arbetsolyckorna och arbetsrelaterade sjukdomar blir vanligare. 2013 anmäldes omkring 30 000 arbetsolyckor som ledde till minst en dags sjukfrånvaro. En ökning men ungefär 4000 olyckor jämfört med 2009. Flest olyckor drabbade vård- omsorgs- och socialtjänstsektorn. Tillverkningsindustrin var också hårt drabbad.

– LO-medlemmar är mest utsatta och drabbas hårdast av en dålig arbetsmiljö. Det kan vi inte acceptera. Alla som arbetar har rätt att jobba fram till pensionen med sin fysiska och psykiska hälsa i behåll. Så är det inte idag, säger Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare och ansvarig för arbetsmiljöfrågor, i ett pressmeddelande.

Även arbetssjukdomarna har ökat. 2009 anmäldes 8 810 arbetssjukdomar. 2013 var den siffran uppe i 10 978, visar Arbetsmiljöverkets statistik. Enligt LO-rapporten är statistiken inte fullständig eftersom det kan dröja flera år innan en arbetssjukdom anmäls.

Kvinnor står för de flesta anmälda arbetssjukdomarna, 59 procent av fallen 2012. Men rapporten pekar på att det är färre kvinnor än män som får sina sjukdomar godkända.

Antalet dödsolyckor på jobbet har minskat något. 2011 var antalet dödsolyckor strax över 60. 2013 hade dödsolyckorna sjunkit till 45 stycken, samma nivå som 2009.

Enligt rapporten ger däremot inte Arbetsmiljöverkets statistik en fullständig bild. 1400 personer omkommer varje år i arbetsrelaterade sjukdomar, olyckor eller självmord, menar LO. 500 dör i cancer till följd av sitt arbete. Högt arbetstempo gör att 400 dör i hjärtinfarkt.