Imorgon inleds SKL:s kongress, där de kommande fyra årens verksamhet ska beslutas. Här fem mål man väntas arbeta för.

Den 11 november i Karlstad inledes Sveriges kommuner och landstings (SKL) kongress där man beslutar vilka frågor man ska arbeta med de kommande fyra åren. Kongressen består av 451 ombud från 21 valkretsar i Sverige, fördelade så att de ska representera valkretsarnas folkmängd och partipolitiska uppsättning.

Totalt ska 79 motioner från ombuden diskuteras under kongressen. SKL:s styrelse har redan lämnat in förslag för vilka av dessa frågor man ska arbeta vidare med.

– Eftersom styrelsen har samma politiska partisammansättning som ombuden brukar de godkänna de motioner som styrelsen redan har föreslagit att man ska gå vidare med, säger Linda Tidekrans Möller som är projektledare för kongressen.

Styrelsen har valt att rekommendera 14 motioner som kongressen ska gå vidare med. De här frågorna förväntas SKL att arbeta med:

  • Högre ersättning för ägg- och spermiedonatorer

Antalet behandlingar med donerade ägg ökar stadigt, och efterfrågan av spermier förväntas att också att öka, men Sverige har brist på både ägg- och spermiedonatorer. Eftersom väntetiden kan vara i upp till 1-2 år diskuterar man om ersättningen bör höjas. Ersättning för donatorerna varierar mycket mellan olika län och landsting. Ersättningen ska främst täcka förlorad arbetstid och resor, vilket sällan motsvarar den inkomst som donatorerna går miste om.

  • Minskad bemanningspersonal i vården

För mycket inhyrd personal kan påverka patientsäkerheten och arbetsmiljön. Det är framförallt inom psykiatrin det här har varit ett problem med bristande personal. SKL har som mål att utbilda fler ST-läkare. Man vill även att vårdpersonalen ska samarbeta mer mellan och inom landstingen.

  • Jämställd föräldraförsäkring för hel- och deltidspolitiker

Många politiker får välja mellan sitt politiska uppdrag eller att ha barn eftersom kommunallagen inte ger dem rätt att vara borta från ett förtroendeuppdrag under längre perioder. Föräldraförsäkringen är utformad så att 90 dagar av den inte kan överlåtas på den andre föräldern vid gemensam vårdnad.

  • Utökat fibernät och mer bredbandsleverantörer att välja mellan

Det nationella målet är att 90 procent av landets hushåll och företag ska ha tillgång till 100 Mbit/s till år 2020. Nästan alla Sveriges kommuner jobbar idag med förbättra tillgången till bredband. Exempelvis ska fibernät byggas ut över större geografiska områden. Denna arbetsprocess ska också skyndas på. Ett ytterligare mål är att kommunerna ska erbjuda fler digitala tjänster, och att de redan existerande ska förbättras.

  • Snabbare diagnoser i vården

För de patienter som har allvarliga men svårtydda symptom finns det planer om att öppna ett centrum för att snabbt diagnostisera sjukdomar. Många fall av cancer förväntas att upptäckas tidigare på det sättet. Utöver detta vill SKL att allmänheten utbildas för att känna igen de allvarliga symptom på sjukdomar som snabbt behöver medicinsk hänsyn.