Bild: Åsa Marie Mikkelsen & skärmdump Aftenposten
Bild: Åsa Marie Mikkelsen & skärmdump Aftenposten

Högern backade kraftigt i Norges kommun- och landstingsval. Interna konflikter, impopulära reformer gällande arbetstagares rättigheter och flyktingkrisen var de främsta anledningarna, tror tankesmedjan Agendas chef Marte Gerhardsen.

På måndagen gick Norge till kommun- och landstingsval. Arbeiderpartiet blev största parti med 33,6 procent av rösterna och tar makten i 17 av 19 landsting.

De stora vinnarna är Miljøpartiet de grønne och Senterpartiet som ökade med 3,8 respektive 1,6 procentenheter. Arbeiderpartiet gick fram med 0,4 procentenheter. Høyre och Fremskrittspartiet backade med 4,1 respektive 1,5 procentenheter.

Enligt Marte Gerhardsen, chef på den röda tankesmedjan Agenda, är den största vinsten att de rödgröna har lyckats knipa makten i fem av sex stora städer. Fram tills nu har de städerna haft blått styre.

– Det har varit högerdominans i de stora städerna under lång tid. Det var viktigt för vänstern att vinna tillbaka dem. I Norge pågår en stark urbanisering och mister de röda grepp om storstäderna mister de grepp om framtiden, säger Marte Gerhardsen.

Enligt henne är anledningarna till att högern backar i huvudsak tre. Under valet till stortinget kampanjade högern på att de inte skulle genomföra några stora förändringar, bara förbättra den politik de tidigare fört.

– Men de genomförde flera impopulära reformer gällande exempelvis arbetstagares rättigheter och arbetsmiljö. Där kunde de röda plocka poäng. Ute i landet har de blåa också skakats av korruptionsanklagelser, personskandaler och stora interna konflikter, säger Marte Gerhardsen.

Den tredje anledningen är flyktingkrisen, tror Marte Gerhardsen.

– Den har dominerat hela nyhetsbilden de senaste veckorna och högern har inte lyckats fånga upp väljarnas stämningsläge, säger hon.

Framgångarna för Miljøpartiet de grønne kan förklaras av att medborgarna har saknat ett starkt miljöparti som inte är knutet till det borgerliga blocket, menar Marte Gerhardsen.

Nu är Arbeiderpartiets stora utmaning att bilda stabila allianser, även över partigränserna med Kristelig folkeparti och Sentrumpartiet, för att få resultat och behålla opinionsläget ute i landet.

I Oslo gick Arbeiderpartiet till val på att införa fastighetsskatt, och vann väljarnas röster. Marte Gerhardsen tolkar det som att socialdemokratisk politik fungerar.

– Det blir viktigt framöver, att inte vara rädd för att driva socialdemokratisk politik. Ska vi få till förändringar behöver de finansieras, säger hon.