Foto: Jessica Gow / SCANPIX

2007 såldes vårdcentralen Serafen ut av det M-ledda landstinget för 700 000 kronor – trots ett värde på 20 miljoner kronor. Nu vill Socialdemokraterna sätta stopp för liknande utförsäljningar.

Socialdemokraterna föreslår på onsdagen att utförsäljningar av vård, skola och omsorg till underpris ska stoppas. I förslaget, som kallas “lex Serafen”, vill S lagstifta om att det ska vara möjligt att kräva tillbaka pengar från försäljaren om det visar sig att verksamheten har sålts till för lågt pris.

Vårdcentralen Serafen i Stockholm såldes 2007 till sex läkare för 700 000 kronor. När vårdcentralen sedan såldes vidare hade var prislappen på 20 miljoner kronor. Skillnaden i pris väckte en stor debatt och det skulle visa sig att de moderata politikerna var medvetna om att vårdcentralen var värd mer än tio miljoner kronor. En av läkarna känner också personligen sjukvårdslandstingsråd Lars Joakim Lundquist (M) som deltog i försäljningen.

Till Sveriges Radio Ekot säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin att det är slöseri med kommuninnevånarnas pengar att inte ta fullt betalt om verksamhet säljs:

– Det har ju skett en hel del utförsäljningar under de senaste åren, och en del av dem har skett till ett ganska rejält underpris, några har till och med blivit dömda att vara olagliga i enlighet med kommunallagen. Men det går inte att kräva en återbetalning eller att kräva att få pengar tillbaks eller böter eller den typen av saker, så vi vill ändra lagstiftningen, så att man faktiskt kan göra det.

Dagens Arena har granskat turerna kring utförsäljningen av Serafen, läs mer här:
>>

>> Så gick det till när Serafen reades ut
>> M-politiker visste att Serafen var värd över tio miljoner
>> ”Jag betraktar det som vänskapskorruption”
>> Fortsatt rea på kommunal verksamhet
>> Stockholm blåst på 80 miljoner av M
>> Privata vårdcentraler ger ägarna miljonklipp