Foto: Jessica Gow / SCANPIX

GRANSKNING. De moderata landstingspolitikerna hade fått information om att marknadsvärdet på Serafen var över tio miljoner kronor. Det säger nu den tidigare biträdande landstingsdirektören Göran Stiernstedt till Dagens Arena. Ändå såldes Serafen för 695 000 kronor.

Innan försäljningen av vårdcentralen Serafen hade de moderata politikerna i Stockholms läns landsting fått två starka signaler om att priset på 695 000 kronor – i praktiken värdet för inventarierna – var alldeles för lågt. Det har Dagens Arena tidigare avslöjat.

Dels hade styrelsen för Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) – den enhet som ägde Serafen – protesterat och meddelat politikerna att priset inte var ”affärsmässigt”. Därtill hade ekonomidirektören på SLSO, Lars Carlsson, i en värdering beställd av utvecklingskansliet på landstinget, visat att vårdcentralen redan första året borde gå med på 2–3 miljoner kronor i vinst.

Nu kan Dagens Arena avslöja att den dåvarande biträdande landstingsdirektören Göran Stiernstedt informerat den moderata landstingsledningen att Serafen var värd minst tio miljoner kronor.

I ett brev från 2007, som Ekot publicerat, mellan Göran Stiernstedt till Ulf Hallum, en av läkarna som fick köpa Serafen, skriver Göran Stiernstedt att:

”Det finns definitivt en marknad som är beredd betala mer än inventarievärdet så frågan är inte helt enkel …”

Dagens Arena ringde upp Göran Stiernstedt. I intervjun bekräftar han att både han själv och den moderata landstingsledningen var medvetna om att marknadsvärdet för Serafen var betydligt högre än 695 000 kronor.

Men varför tog man inte hänsyn till det vid försäljningen?
– Det får du nog fråga politikerna om.

Men upplyste du politikerna om att det fanns en marknad som var beredd att betala mycket mer?
– Ja, ja, ja.

Hur hade du fått de uppgifterna?
– Man träffar ju mycket folk, inklusive de privata vårdgivarna, och då framförs det inofficiellt.

Vad sa de att det var värt?
– Det var väl inga exakta siffror.

Men när du ser siffran 20 miljoner kronor, vad tänker du då?
– Att den stigit något i pris. Men min gissning är att den redan då var värd över tio miljoner kronor.

Varför justerades priset inte efter det värdet?
– Jag tolkar det som att det fanns en politisk ambition att gynna personalföreträdare och att man inte ville ha in stora vårdkoncerner, säger Göran Stiernstedt.

Den biträdande landstingsdirektören hade alltså meddelat den moderata landstingsledningen att marknadsaktörerna värderat Serafen till över tio miljoner kronor. Ändå genomfördes försäljningen för 695 000 kronor.

Trots dessa nya uppgifter anser finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) fortfarande att försäljningen, när det väl begav sig, var korrekt.
– Torbjörn anser att det var rätt vid det tillfället, men i efterhand anser han att priset var väl lågt satt med tanke på de här nya uppgifterna att det sålts vidare för 20 miljoner kronor, givetvis, säger Pernilla Ohlin som är pressekreterare åt Torbjörn Rosdahl.

Men vid den tidpunkten fanns det ju många signaler som pekade på att värderingen var alldeles för låg. Göran Stiernstedt säger till exempel till oss att han informerade politikerna om att Serafen var värd minst tio miljoner?
– Alltså Torbjörn har ingen insikt i de detaljerna. Han var inte ansvarigt landstingsråd på den tiden så det är svårt för honom att uttala sig om de exakta turerna, säger hon.

Men det är ju precis det han gör när han säger att försäljningen vid den tiden var korrekt?
– Jo, jo, men om man baserade försäljningen på de värderingar som gjordes från två revisionsbyråer, då gjorde man ju rätt, rent lagligt. Sen kan man ju retroaktivt, så här i efterhand, se att det är klart att det är jättestor skillnad på 700 000 och 20 miljoner. Det är därför han vill utreda frågan, säger Pernilla Ohlin.

Fotnot: Dagen Arena har trots upprepade påstötningar blivit nekade en egen intervju med Torbjörn Rosdahl.