Stockholm stad har sålt ut förskolor och hemtjänst för 3,4 miljoner kronor. Men det verkliga värdet är 81,7 miljoner kronor.

Stockholms borgerliga politiker, med M i spetsen, har slumpat bort offentlig egendom för mångmiljonbelopp. Det konstaterar Dagens Nyheter i en granskning på torsdagen.

Stockholm stad har sålt ut förskolor och hemtjänst för 3,4 miljoner kronor. Men det verkliga värdet är långt högre. DN har låtit Tomas Hjelström, ekonomie doktor i företagsvärdering på Handelshögskolan, räkna fram prislappen för om bolagen skulle ha sålts på den offentliga marknaden.

Slutsiffran landar på 81,7 miljoner kronor.

I Älvsjö fick två förskolechefer betala 805 000 kronor för fyra förskolor. Förskolorna är i dag värderade till 20 miljoner kronor. Det är bara ett av flera exempel som DN lyfter fram. Beräkningen som Tomas Hjelström har gjort är dessutom försiktig. Aktieutdelningar har inte räknats med, och det har heller inte varit möjligt att räkna med höga löner eller förmåner som cheferna tar ut.
– Det är fascinerande stora belopp, det kan man inte komma ifrån. Och det är konstaterat att det här förfarande står i strid med kommunallagen, säger Hjelström till DN.

Dagens Arena har tidigare kunnat visa att de moderata politikerna i Stockholms läns landsting har varit med och reat ut vårdcentraler. Vårdcentralen Serafen såldes för 700 000 kronor till sex läkare. Det trots att landstingspolitikerna fått information om att vårdcentralen var värd mer än 10 miljoner kronor. Vårdcentralen såldes sedan vidare till Capio för 20 miljoner kronor.

Totalt har skattebetalarna gått miste om 35 miljoner kronor efter avknoppningar i Stockholms län, enligt beräkningar som gjordes av Socialdemokraterna för lite drygt ett år sedan. Det innebär att skattebetalarna sammantaget gått miste om över 110 miljoner kronor som en följd av utförsäljningarna.