Cecilia Widegren, försvarsberedningens ordförande.
Cecilia Widegren, försvarsberedningens ordförande.

Läget i Ukraina får nu konsekvenser för svensk försvarspolitik. Försvarsberedningen föreslår på torsdagen att försvarsbudgeten ska ökas med upp till 5,5 miljarder per år om fem till sju år.

Försvarsberedningen presenterade i dag sin rapport om den framtida utvecklingen för det svenska försvaret. Moderaten Cecilia Widegren, som är försvarsberedningens ordförande, pekade på att Sverige står inför nya utmaningar. Inte minst på grund av den rådande situationen i Ukraina där den europeiska säkerhetsordningen utmanas i grunden.

– Det ryska beteendet i Ukraina är oacceptabelt, säger Cecilia Widegren.

Försvarsberedningen har varit oenig och förhandlingar om rapporten har pågått in i det sista. Socialdemokraterna anser fortfarande att det ska anslås ännu mer pengar, och att det bör ske redan i år.

– Vi anser att det regeringen vill satsa är för lite för de närmaste åren. Vi har obalanser både när det gäller materiel och personal som är rätt så stora, säger Peter Hultqvist (S) till Aftonbladet.

Beredningens analys är Sverige ska fullfölja den försvarsinriktning som riksdagen beslutade 2009. Samtidigt föreslås en ökning av budgeten dels från 2015, dels för nästa försvarsinriktningsperiod som påbörjas 2016 och pågår 5-7 år framåt. Från och med 2017 ska förstärkning vara i miljardklassen för att mot slutet av mandatperioden uppgå till 5,5 miljarder kronor årligen.

Försvarsberedningen är överens om att Sverige behöver ett starkare försvar i en osäker tid, men oense om hur mycket resurser en sådan satsning kräver.
– Sverige behöver moderna stridskrafter som har både tillgänglighet och flexibilitet. Ett försvar som ska fungera på hemma, i vårt närområde och i andra delar av världen, säger Cecilia Widegren.

Från och med 2015 ska försvaret öka den operativa förmågan. De nya pengarna ska användas till både personal och materiel.

  • Gripenplan ska bli 70 stycken i stället för de 60 som är beställda i dag.
  • Ubåtarna ska bli till 5 stycken.
  • Ett nytt modernt luftvärn och ledningssystem ska byggas. Det ska skapas en ny luftvärnsbataljon.
  • Civilförsvaret ska utökas.
  • En gemensam marinstyrka i Östersjön i samarbete med Finland.
  • Ett fördjupat säkerhetspolitiskt samarbete med nordiska länder, EU och Nato.

Försvarsberedningen är ett samrådsorgan mellan regeringen och riksdagens partier i långsiktiga säkerhets- och försvarspolitiska frågor.