Foto: Folkhälsomyndgheten. Fotograf: Foto: Magnus Fond. Bilden är beskuren.
Foto: Folkhälsomyndgheten. Fotograf: Foto: Magnus Fond. Bilden är beskuren.

Romska flickor och kvinnor i Sverige mår sämre än andra flickor och kvinnor i befolkningen, visar en ny studie.

Folkhälsomyndigheten  har, på uppdrag av regeringen, gjort en undersökning om romska kvinnor och flickor i Sveriges hälsa och livssituation.

Studien visar bland annat att romska kvinnor och flickor i högre grad än andra flickor och kvinnor i landet, lider av sjukdomar, våld och även tar mer läkemedel, rapporterar Sveriges radio.

– Den konstanta smärtan i kroppen stoppar mig i vardagslivet väldigt mycket, jag kan inte städa eller träna. Mycket handlar om att hantera smärta och ångest och att försöka behålla livslusten, säger 40-åriga Rosita Andersson som lider av sjukdomen fibromyalgi, till Sveriges radio.

Studien bygger på omfattande kvalitativa intervjuer med 337 romska kvinnor och flickor i åldrarna 15 till 64 år. Alla bosatta i Sverige.

Svaren kan jämföras med nationella hälsoundersökningar som visar att 70 procent av samtliga kvinnor i befolkningen uppger att de har god hälsa, medan siffran för romska kvinnor ligger på 50 procent.

Anders Tegnell, Folkhälsomyndighetens avdelningschef, säger att sämre hälsa kan bero på arbetslöshet och att man inte söker vård, men pekar också på andra faktorer.

– Man röker något mer och man har, som det ser ut, något sämre matvanor och sånt. Så det finns några riskfaktorer som är viktiga och lite vanligare hos den romska gruppen än hos människor i allmänhet i Sverige, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Och sen vet vi att hälsa är ganska starkt kopplat till utbildning och den här gruppen har inte riktigt samma utbildning som andra, säger han till Sveriges radio.

Anders Tegnell säger att man bör tolka resultatet med viss försiktighet, eftersom det inte går att göra slumpmässigt urval av befolkningen utifrån etnisk eller kulturell bakgrund.

Samtidigt säger han att tendensen till sämre upplevd hälsa bland romska flickor och kvinnor är tydlig på område efter område.

Folkhälsomyndigheten föreslår i rapporten att personal på myndigheter och i kommuner behöver utbildas om romers historia och sociala situation.

– Ja, det handlar om att sjukvård och andra institutioner måste öka kunskapen därför att det är en förutsättning för att bygga upp det förtroende som behövs, säger Anders Tegnell.