Staten har lagt sex miljarder kronor på rehabiliteringsgarantin sedan år 2008. Nu slår Riksrevisionen fast att reformen är ett misslyckande.

Syftet med den rehabiliteringsgaranti som regeringen Reinfeldt införde 2008 var att förhindra sjukskrivningar och att få sjukskrivna att snabbt återgå till jobbet.

På tisdagen överlämnade Riksrevisionen sin utredning av rehabiliteringsgarantin och riktar hård kritik mot insatsen, rapporterar Dagens Nyheter. Staten har redan gett drygt sex miljarder kronor till landstingen och förväntas år ge ytterligare 750 miljoner kronor till rehabiliteringsgarantin – trots att den inte har visat några resultat.

– Det har inte gjorts en enda utvärdering som pekat på att reformen gett någon effekt vad gäller återgång i arbete och antalet sjukskrivningar har inte heller sjunkit, säger riksrevisor Margareta Åberg till DN.

Nu menar Riksrevisionen att rehabiliteringsgarantin måste göras om – eller skrotas helt.

Myndigheter lyfter flera brister som gjort att insatsen har misslyckats. Bland annat har för stort fokus legat på behandlingsformen snarare än riktade åtgärder för att få tillbaka personer till arbetet. Det samarbete med företagshälsovården som skulle ske har inte blivit av. Därtill har pengarna som skulle gå till rehabiliteringsgarantin inte varit öronmärkta vilket innebär att statsbidragen i många fall gått till personer som inte innefattas av garantin.

Riksrevisionen är även kritisk till att inga uppföljningar har gjorts på hur det går för de personer som har fått behandling inom programmet. Garantin har utvärderats flera gånger men inga förändringar skett i dess utformning.