Foto: Skärmdump från regeringen.se
Foto: Skärmdump från regeringen.se

Få brott mot EU-migranter anmäls. Det slår Polisen fast i en ny rapport och föreslår att Brå ska utreda mörkertalet.

På onsdagen presenterades Polisen förslag på åtgärder för att förebygga brott mot utsatta EU-medborgare. Ett uppdrag som Polisen fick av regeringen i juli.

Uppdraget innefattade även annan brottslighet i anslutning till tiggeri eller tillfälliga boplatser.

Anmälningsbenägenhet hos gruppen är låg, fastslår rapporten och polisens åtgärder mot detta handlar om att ta fram material som ska skapa en medvetenhet om rättigheter hos gruppen.

– Polisen ska arbeta med förtroendeskapande åtgärder, det ska ske genom ökad kontakt och information, sa Linda Staaf, enhetschef för underrättelseverksamheten på Noa, på onsdagens presskonferens där rapporten redovisades.

Anmälningarna av brott mot EU-migranter, som inte begås av andra EU-medborgare i tiggeri, handlar framför allt om misshandel, ofredande och olaga hot.

Brotten tycks i de allra flesta fall sakna koppling till extremistmiljöer.

Anmälningar som begås av andra EU-medborgare i tiggeri, mot EU-medborgare i tiggeri, handlar främst om stöld.

4700 EU-medborgare från främst Rumänien och Bulgarien beräknas finnas i landet, enligt utredningen.

Trots detta framgår det av rapporten att intervjuer bara gjorts med “ett mindre antal utsatta EU-medborgare”. Resten av intervjuerna har gjorts med polisanställda i polisregionerna.

Polisen föreslår att regeringen ska ge Brottsförebyggande rådet i uppdrag att studera mörkertalet, något som inrikesminister Anders Ygeman (S) är positiv till.

Det förekommer vissa grupperingar som tigger och styrs av kriminella nätverk och det har även förekommit fall av människohandel, slår rapporten fast. Då handlar det främst om personer blivit utnyttjade för att tigga.

– Men polisens bedömning är att de flesta utsatta EU-medborgare som tigger gör det frivilligt utan kriminella syften och utan koppling till organiserad brottslighet, sa Linda Staaf.

I rapporten framgår det också att det nu är lättare för privata markägare att avhysa EU-migranter som befinner sig på marken.

Även de brott som begås av EU-medborgare redovisas i rapporten.

– Det handlar om enkla fattigdomsbrott, snatterier och egenmäktigt förfarande, vilket inte är så konstigt givet deras situation. Detta sker också i mycket begränsad omfattning, sa polischef Dan Eliasson på presskonferensen.