Lucia med stjärngossar, troligen ombord på pansarskeppet Gustaf V. Sjöhistoriska museets foton

ARKIVBILDEN Svenska matroser firar Lucia någonstans i världen. Livet ombord var dock inte alltid en dans på rosor. Mobbning, hård disciplin och livsfara tillhörde vardagen under många år.

Denna bild på Lucia med stjärngossar återfinns bland Sjöhistoriska museets foton. Enligt arkivet är bilden tagen ”troligen ombord på pansarskeppet Gustaf V”. Inga andra noteringar finns, varken när det gäller namn eller årtal.

 

HMS Gustav V.
Bild: Wikimedia

 

Själva skeppet togs i tjänst 1922, men vägen dit var allt annat än spikrak. Bygget inleddes parallellt med första världskriget, och problem med material såväl som arbetskraft gjorde att det drog ut på tiden. När det väl stod klart var kriget över och en avrustningsvåg inleddes som väckte frågan om inte detta skepp borde bli ett passagerarfartyg istället. Så blev det emellertid inte. Gustaf V blev däremot ett av de skepp som flottan använde för långresor världen över. Måhända är bilden tagen på en sådan resa. 1933 gick färden exempelvis till bland annat Syracusa, helgonet Lucias födelsestad.

 

Dagens Nyheter 18 juli 1940

 

I samband med andra världskrigets utbrott var Gustaf V kustflottans flaggskepp, det vill säga det skepp där amiralen med stab återfinns. Men natten till den 17 juli 1940, under en övning väster om Gotland, exploderade en av skeppets pannor. Åtta personer dödades omedelbart, och två ytterligare skadades svårt och avled senare. Mitt under brinnande världskrig var dödsfall till sjöss inte helt ovanligt, men naturligtvis en stor sak för den svenska flottan. Samma dag kraschade för övrigt ett flygplan inom armén.

En av de som fanns ombord på Gustaf V den dagen var den då 18-årige eldaren Lars Kindberg som långt senare skulle berätta om händelserna i en bok och i samband med detta göra en intervju med Värmlands Folkblad 2014. Lars Kindberg hade krupit till kojs när han vaknar av en våldsam explosion:

Full kalabalik uppstår när det visar sig att ångpannorna exploderat. Den heta ångan sprutar upp på däck och dödar flera av matroserna. De åtta som jobbar i pannrummet kokas till döds av ångan.

Hade olyckan inträffat innan Lars gått av sitt pass i pannrummet, hade han inte kunnat sitta vid matbordet hemma på Lamberget i Karlstad och berätta historien många år senare.

– Efter olyckan låg vi och drev ute på Östersjön söder om Gotland. En av mina goda kamrater var svårt brännskadad, det var bara huvudet som inte var sönderbränt. Han hade sådana smärtor att han bad mig hämta en pistol och skjuta honom, berättar Lars.

Istället för en kula fick kamraten morfin mot smärtan. Han avled en stund senare.

Någon hjälp att bearbeta den fruktansvärda händelsen fick de överlevande inte. Lars säger att han lyckades bearbeta det bra på egen hand genom att ofta prata om olyckan med kollegor och närstående.

Efter explosionen skickades han till föräldrahemmet på Kinnekulle för en veckas permission. Hans mamma berättade att han sov i ett helt dygn när han kom dit.

– Därefter vaknade jag på nätterna och såg allt framför mig. Bilderna var lika tydliga som på tv.

Något annat val än att återvända till flottan efter en vecka fanns inte.

– Klarade man inte av att återvända ansågs man inte frisk. De som försökte komma ifrån flottan hamnade på mentalsjukhuset i Växjö.

Lars Kindberg beskriver även livet ombord på pansarskeppet Gustaf V, och kanske ska Luciabilden ses även ur detta perspektiv:

– Det var mycket mobbning och hård disciplin. När jag läser om Lundsbergs skola nu, tänker jag att det nog är något liknande.

Gustaf V var åter i tjänst redan en månad efter explosionen, men pansarskeppet Sverige hade övertagit rollen som flaggskepp under tiden och bibehöll denna status kriget ut. Först när Sverige togs ur tjänst 1947 återfick Gustaf V rollen som flaggskepp. Tio år senare, 1957, utrangerades även Gustaf V. 1970 såldes fartyget som skrot.

Några av skeppets kanoner placerades vid Kamlunge, 15 km nordost om Kalix, som en del av den så kallade Kalixlinjen. Där står de, enligt uppgift, fortfarande kvar.

 

Anm: Vet du något om männen på bilden? Hör av dig till oss i så fall.