Foto: Stockholms universitet/Orasis Foto
Foto: Stockholms universitet/Orasis Foto

Inte omöjligt med en blocköverskridande överenskommelse om ränteavdraget. Det tror statsvetaren Jenny Madestam efter FP:s ränteavdragsbesked. 

Avtrappade ränteavdrag som kompenseras med skattesänkningar. Det föreslår Folkpartiet i en debattartikel i Dagens industri.

Under partiledardebatten i oktober öppnade Folkpartiledaren Jan Björklund upp för slopade ränteavdrag.

– Då höjde alla på ögonbrynen. Nu verkar partiet ha tänkt över detta och valt att handla, säger statsvetaren Jenny Madestam.

“Vi är beredda att samarbeta med flera partier och även samtala med regeringen för att hitta en lösning för att fasa ut ränteavdragen”, skriver Erik Ullenhag i debattartikeln.

Villkoret för FP är dock att avtrappningen växlas mot sänkt skatt på arbete.

– Folkpartiet behöver, precis många andra små partier, få väljarnas strålkastarljus på sig. De tar möjligheten att profilera sig i allianskvartetten och skilja ut sig när de har chansen, säger Jenny Madestam.

I debattartikeln hänvisar man till att bland andra Riksbanken, Konjunkturinstitutet, IMF, OECD och EU-kommissionen rekommenderar att ränteavdraget fasas ut, men pekar också på att länder som Tyskland  och Storbritannien inte har ränteavdrag.

“Den höga skuldsättningen är ett hot mot den svenska ekonomin”, skriver partiet.

– Detta kanske kan sätta press på regeringen om inte annat och öppna upp för samarbete mellan regeringen och FP, vilket regeringen säkert skulle vilja eftersom det slår en split i alliansen, säger Jenny Madestam.

Att slopa ränteavdraget har länge varit ett förslag som varit impopulärt hos väljarna. Men i takt med att experter och myndigheter pekar på att det skulle behövas så tror Jenny Madestam att läget håller på att förändras.

– FP är dessutom ett parti som har en väldig respekt för auktoriteter, kunskap och forskning och då blir det något man verkligen kan ta avstamp i, säger hon.

Jenny Madestam tror inte att samarbetet som Folkpartiet efterlyser är omöjligt.

– Regeringen kan nog bli ganska glada över det här förslaget, dels för att de själva inte framstår som tråkiga inför väljarna, men också för att de kan få till en överenskommelse med ett borgerligt parti inom en fråga som är viktig för svensk ekonomi och samtidigt väldigt laddad.

När det kommer till Folkpartiets väljare är det svårare att förutspå vad responsen blir, säger Jenny Madestam. Hon skulle inte bli förvånad om de lyssnar på expertisen, men ser samtidigt en splittring inom partiet.

– Det finns enligt min bedömning en tudelning i om man ska vara ett alliansparti eller stå på två ben och samarbeta med regeringen, säger hon.

Även Centerpartiet har öppnat upp för att se över ränteavdraget.

– FP ligger väldigt nära oss efter här debattartikeln, säger Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet.

Han tycker att FP:s skatteförslag är intressanta och säger att det inte är omöjligt att även Moderaterna öppnar för att se över avdragen.

– Ansvaret framför allt ligger hos regeringen, som dessutom inte är enig. MP är positiva till att se över ränteavdraget medan finansministern har varit väldigt avvaktande, säger Emil Källström.

Finansminister Magdalena Anderssons pressekreterare Fredrik Kornebäck säger att det inte är någon förändring i vad finansministern tidigare sagt.

Vad Socialdemokraterna har sagt under hösten har dock inte varit helt tydligt. Men enligt Affärsvärlden så uteslöt Magdalena Andersson i en intervju i slutet av september inte att ränteavdraget kan komma upp till diskussion med de övriga partierna “om det behövs ytterligare åtgärder”.

Även Vänsterpartiet vill sänka ränteavdraget och SD svängde nyligen i frågan och ställer sig också bakom någon form av nedtrappning. KD har inte öppnat för att se över avdragen.