Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

I dag fattas beslut om en tredje öronmärkt månad i föräldraförsäkringen. Samtidigt kommer kritik från oppositionen, som inte får vara med när de nya förslagen tas fram.

I dag röstas sannolikt en en extra individualiserad månad i föräldraförsäkringen igenom i riksdagen, då regeringen får stöd av Folkpartiet och Vänsterpartiet i förslaget.

I samband med omröstningen kommer kritik från oppositionen, rapporterar Sveriges Radio.

Utredningen som följer beslutet kommer inte att bli parlamentariskt sammansatt, vilket innebär att inga partier utanför regeringen får delta i översynen av föräldraförsäkringen.

– Det tycker jag är förskräckligt, för det här är ju en av de viktigare reformerna som berör alla människor, precis som pensionssystemet gör till exempel, och då behöver det vara en parlamentarisk utredning som får ett väldigt brett stöd i riksdagen. För annars kan det ju ändras igen, och det är inte bra, säger Solveig Zander, Centerpartiets socialförsäkringspolitiska talesperson till SR.

Utredningen ska bland annat se över hur föräldraförsäkringen kan bidra till ett jämställt föräldraskap och bli bättre anpassad till dagens arbetsmarknad.

Organisationer och myndigheter är inbjudna inför arbetet med direktiven. De ska få tycka till om vilka konkreta frågor de vill ska belysas.

– Det känns oerhört viktigt, det finns väldigt många som har ett stort intresse i den här frågan, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, som är ansvarig för utredningen.

Men inga partier utanför regeringen är inbjudna.

– Nej, vi har inte landat där i det här läget, och det krävs ju också att vi jobbar på ganska snabbt nu med den här utredningen. Den är tänkt att gå igång från årsskiftet, svarar Annika Strandhäll på SR:s fråga om varför regeringen valt att inte tillsätta en parlamentarisk utredning.

Både Moderaterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet kritiserar beslutet och argumenterar för att en utredning med brett stöd skulle vara mer hållbar.

– Jag undrar om det är så att ministern är rädd för att vi ska komma med fler synpunkter som hon inte vill ha med i den här utredningen. Och det gör mig ännu mer orolig för vad resultatet kommer att bli, säger Centerpartiets Solveig Zander.