Skärmdump SR.
Skärmdump SR.

Ett olagligt polisregister har avslöjats vid Södertörns brottsoffergrupp. Mer än 2 000 kvinnor har registrerats i hemlighet.

Ekot kan i dag avslöja att polisen vid Södertörns brottsoffergrupp i över tio år har samlat omfattande information om hotade och misshandlade kvinnor i ett hemligt och olagligt register. Kvinnoregistret innehåller information om fler än 2000 kvinnor och även släktingar och barn finns registrerade.

Rolf Granér, polisforskare i Växjö, blir inte förvånad över att registret existerar, men förvånas över att avslöjandet av romregistret i Skåne inte fick större effekter hos polisen.

– Man hade ju trott att polisen vid det här laget hade städat under de register man haft. Men jag är inte helt förvånad. Det finns en bristande omvärldskunskap hos en del polisen, och det finns en grundattityd och en vana vid att det som pågår internt stannar internt, säger han till P1.

Gun Heimer, professor vid Nationellt centrum för kvinnofrid i Uppsala, är mycket kritisk.

– Här vore det rimligare att polisen fokuserar på förövarna. Att ställa diagnosen mytoman eller att man upplevt tidigare övergrepp som barn bör nog diskuteras på ett annat sätt än finnas i ett excelark, säger Gun Heimer till Ekot.

Ansvarig för gruppen som fört registret och polismästare i Södertörn, Christian Agdur, tycker att registret tjänar ett gott syfte.

– Vi för ett register i syfte att ha ett gott underlag och kunskap om kvinnornas situation. I syfte att kunna skydda dem bättre, säger han.

Gun Heimer är kritisk till detta. Hon säger att en konsekvens med registreringen är att det kan leda till ännu sämre förtroende för polisen.

– Kvinnosynen är sunkig. Man vet väldigt mycket om kvinnor som lever i missförhållanden, så det tror jag inte vi behöver ett register för att förstå bättre. Med mer fokus på förövarna kanske vi får lite ordning på brotten, säger hon till Ekot.