Tusentals barn har vräkts sen regeringen införde sin ”nollvision” 2007. Men i Norrköping har man hittat arbetssätt för att stoppa vräkningar av barnfamiljer. ”Vi släpper inte taget om de som hamnar efter med hyran”, säger Kenneth Edström, bostadssamordnare.

2004 startade Norrköpings kommun, i samarbete med Kronofogdemyndigheten och det offentligt ägda bostadsbolaget Hyresbostäder, projektet BoKvar. Syftet var att hjälpa människor som riskerade att bli vräkta från sina hem. För barnfamiljerna i kommunen har projektet varit en succé. 2004 vräktes ett sextiotal barn från sina hem. 2013 var den siffran nere i två stycken. Enligt Kenneth Edström, bostadssamordnare i Norrköpings kommun, är varje hindrad vräkning en enorm besparing för samhället.
– En vräkning innebär väldigt stora kostnader för kommunen, Kronofogdemyndigheten och bostadsbolaget som äger lägenheten. Och självklart lidande för de drabbade. För den som blir vräkt tar det lång tid innan man är tillbaka på bostadsmarknaden igen, säger han.

Projektet BoKvar är utarbetat i samarbete med Linköpings universitet. Tillsammans med de inblandade myndigheterna och bostadsbolagen har man tagit fram arbetsmetoder för att fånga upp personer som ligger efter med hyran och riskerar att vräkas.

Enligt Kenneth Edström ligger den främsta styrkan i att man aktivt letar upp personer i riskzonen och inte släpper dem bara för att hyran tillfälligt är inbetald.
– Tidigare har kommunen lagt pengar på att betala hyran åt personer som halkat efter. Men dessa personer har återkommit gång på gång, och befunnit sig i samma situation på nytt. Det vi gör nu är att vi på ett pedagogiskt sätt ser över deras ekonomi. De får lära sig att strukturera upp räkningar och kvitton. När de fått ordning på ekonomin fortsätter vi att hålla kontakt för att situationen inte ska uppstå igen, säger han.

Enligt Kenneth Edström är det många som lyft på ögonbrynen över att kommunen håller fast i de familjer som halkat efter med hyran trots att de hamnat på fötter igen. Det menar Kenneth Edström är en förutsättning för att arbetet ska hålla långsiktigt.

Även om Norrköpings kommun har lyckats med att uppnå regeringens löfte om en ”nollvision” vad gäller vräkta barnfamiljer är kommunen ändå en av få om att arbeta kraftfullt med problemet. Enligt Kronofogdemyndighetens statistik har Norrköpings grannkommuner, sett till sin befolkningsmängd, fortfarande stora problem att arbeta med. Den betydligt mindre kommunen Motala avhyste totalt 13 barn 2013. Kenneth Edström är kritisk till hur många andra kommuner inte lägger tillräckligt stor vikt vid att få ned antalet vräkningar.
– Att vissa kommuner inte lyckats har att göra med att de inte har helhetsbilden klar. Att det handlar om ett samarbete mellan myndigheter och att arbetet måste genomsyra hela kommunen.