Bild: Flickr/ Shirley de Jong
Bild: Flickr/ Shirley de Jong

Arbetsmiljön fick stå tillbaka när gruvan i Dannemoras kassa sinade. Dagens Arbetes mätningar visar att gruvarbetare har andats in livsfarlig asbest.

Det finns ett omfattande regelverk för att hantera asbest i de flesta miljöer. Men i gruvorna lyder andra regler, flera av Arbetsmiljöverkets paragrafer gäller inte där.

I dag kan Dagens Arbete avslöja att gruvarbetare i Dannemora har andats in livsfarlig asbest utan att veta om det.

Gunnar Hillerdal, en av landet främsta läkare på arbetsrelaterade sjukdomar, kunde på 80-talet konstatera att två av arbetarna i gruvan i Dannemora hade dött av asbestcancer. Han möttes av måttligt engagemang när han kontaktade Gruvfacket i Dannemora.

– De ville inte ta i det. Jag fick ingen respons. Det här var i slutet av 80-talet då det diskuterades om gruvan skulle stänga. Jag tror inte de ville ha en debatt om asbest. Det handlade om att rädda arbetstillfällen, säger han till tidningen.

I samband med att järnmalmsgruvan i Dannemora åter öppnades 2012, efter att varit stängd sedan 1992, sjönk malmpriserna. Företaget hade inte råd med den hiss som skulle transportera malmen till marknivå. I stället transporterades malmen på lastbilar och dammet yrde. Det damm som enligt Dagens Arbetes egna mätningar innehåller asbest.

”Vissa dagar har det varit som en tät dimma av damm nere i gruvan”, säger en gruvarbetare till tidningen.

IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe säger att han inte känner till att det finns asbest i gruvorna. Och de gruvarbetare som Dagens Arbete har pratat med har inte fått någon information från företaget.

”Under tre års tid har jag inte hört någonting från företaget om asbest i gruvan. Det borde ha funnits någon form av arbetsplan för hur vi ska agera när vi stöter på asbest. Det känns inte bra. Jag har ingen kunskap om hur asbest ser ut. Vi kan ha brutit asbest utan att veta om det.”, säger en av dem.

Fram till 70-talet hyllades isoleringsmaterialet asbest. Då upptäckte forskare att det förstörde lungorna och ledde till dödlig lungsäckscancer. Materialet förbjöds 1982, men nu när gamla byggnader rivs och renoveras släpps fibern lös igen. Dödsfallen ligger fortsatt kvar på en hög nivå. 137 personer drabbades av dödlig asbestcancer 2013, tre gånger så många som dog i en olycka på jobbet samma år, visar Dagens Arbetes granskning.