Alla anställda inom kommunal äldreomsorg ska sedan årsskiftet enligt lag bära arbetskläder. Men många kommuner bryter mot lagen, rapporterar Kommunalarbetaren.

Enligt Socialstyrelsens hygienföreskrift »Basal hygien i vård och omsorg« måste de som arbetar inom äldreomsorg och på LSS-boenden sedan årsskiftet bära arbetskläder. Lagen säger också att kläderna endast får bäras på jobbet och att de måste bytas varje dag. 

Men enligt en undersökning gjord av Kommunalarbetaren har 16 procent av kommunerna ännu inte infört arbetskläder i hemtjänsten, och när det gäller LSS-boenden saknar 48 procent av kommunerna arbetskläder.

I Stockholm och Göteborg är det fortfarande endast några enstaka stadsdelar som tilldelats arbetskläder. Och även i de kommuner som arbetskläder faktiskt införts, brister rutinerna. I Filipstad har personalen endast fått en uppsättning kläder och de saknar möjlighet att tvätta på jobbet.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) menar att ansvaret ligger på kommunerna.

– Föreskriften har trätt i kraft och den ska följas. Vi har informerat medlemmarna om föreskriften och det är det vi kan göra, säger Caroline Olsson, sektionschef på SKL:s avdelning för arbetsgivarpolitik.

Axana Haggar, utredare på Socialstyrelsen, säger att de inte heller kan göra mer än att informera och beklagar situationen.

– Det nästa som kan hända är om Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) gör en inspektion och då blir det problem, då kommer de få anmärkningar, säger Axana Haggar, utredare på Socialstyrelsen, till Kommunalarbetaren.