Stefan Löfven och Gustav Fridolin. Foto: Phil Jamieson och mpvgnorra.

En budgetsatsning på 9 miljarder ska ta svensk skola från botten till toppen. Höjda lärarlöner är en viktig del, men kommunerna får inga öronmärkta pengar för detta.

I dag presenterade statsminister Stefan Löven (S) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) regeringens satsningar på skolan. Resursmässigt ligger de kvar på samma nivåer som utlovats i valrörelsen, 9 miljarder kronor under kommande två år ska ta svensk skola från botten till toppen.

Bland satsningarna finns minskade barngrupper, obligatorisk förskola för sexåringar, tidiga insatser för barn med svårigheter, mer resurser till skolor med tuffa förutsättningar och kompetenshöjning för lärare. Ett av de prioriterade områdena är att höja läraryrkets attraktivitet, där en viktig del är att höja lärares löner.

– Detta ska ske med stor respekt för den svenska avtalsrörelsen, sa Fridolin under presskonferensen.

Det vill säga att kommunerna med största sannolikhet inte kommer att tilldelas öronmärkta pengar för ändamålet. Det blir upp till arbetsmarknadens parter att komma överens om huruvida man vill satsa på just höjda lärarlöner eller ej.

– Vi ger mer medel i avtalsrörelsen för att få bukt med den eftersläpning av lärarlönerna som pågått. Grunden för lönerna ska förhandlas mellan parterna, men vi måste vara trygga med var pengarna landar, sa Fridolin.