Foto: Kriminalvårdens pressbild (beskuren).
Foto: Kriminalvårdens pressbild (beskuren).

Trots misstankar om att ha misshandlat en person vid en utvisning fick två personer på Kriminalvården fortsätta jobba med utvisningar. Det rapporterar Sveriges Radios Kaliber.

Trots att händelsen polisanmälts fick personerna jobba kvar under nästan ett års tid, rapporterar Sveriges Radios Kaliber. Det var i samband med en hämtning vid ett förvar förra året, som transportörerna misstänks ha misshandlat en person som skulle utvisas.

Chefen för Nationella Transportenheten Johan Mellbring förnekar först, i en intervju med Kaliber, att personerna fick jobba kvar. Han sa att de togs ur “klientnära arbete”. När Kaliber sedan konfronterar honom med uppgifter om att transportörerna fortsatte att jobba med utvisningar – från april 2014 när polisanmälan gjordes, till februari 2015 – så skriver han i ett mail till Kaliber:

“Uppgiften om att de två misstänkta transportörerna delgavs misstanke redan 29 september är ny för mig. Det är heller inte med säkerhet så att vi skulle ha tagit de två transportörerna ur klientnära arbete även med information om delgiven misstanke.”

Det var Kriminalvården själva som anmälde händelsen och transportörerna är nu åtalade för misshandeln. Flera anställda vid transportenheten är just nu polisanmälda eller misstänkta för brott. Bland annat är två personer misstänkta för vållande av annans död efter att en man dött i samband med en utvisning i mars i år. Kriminalvården uppger att dessa medarbetare inte jobbar med klienter i nuläget.