Fredrick Federley (C) och Bodil Ceballos (MP)
Fredrick Federley (C) och Bodil Ceballos (MP)

Frågan om mer övervakning som ett av Europas vapen i kriget mot terrorismen har aktualiserats i ljuset av Charlie Hebdo. “Just nu är det allra sämsta läget att prata om nya lagar”, säger Fredrick Federley (C).

I ljuset av Charlie Hebdo kommer olika svar på vilka vapen som är bäst i kriget mot terrorn. Ökad övervakning är ett av dem som står högst upp på EU-ländernas lista. Exempelvis diskuterar parlamentet, rådet och kommissionen register där stater kan samla och registerna information om flygpassagerare för att kunna kartlägga mönster i personers resande och kartlägga terrorister, så kallade PNR-register.

EU har redan avtal om denna typ av registrering med USA och Kanada. Inom EU har diskussionerna längre kretsat kring att utöka registreringen både gällande resande inom och ut från EU. I P1 morgon uttalade sig inrikesminister Anders Ygeman positivt om att utöka bevakningen.

Förslaget har mött hårt motstånd från EU-parlamentet för att vara integritetskränkande. EU-parlamentarikern Bodil Ceballos (MP) menar att denna typ av register inte förenliga med grundläggande mänskliga rättigheter.

– Jag är rädd för att svaret blir mer antiterrorlagar och inte mer öppenhet. Jag tänker på det som hände i Oslo och att svaret från Stoltenberg var att vi måste ha mer öppenhet inte mindre, jag hoppas att Hollande väljer den vägen, säger Ceballos.

Hon menar att det vi ser från EU-håll är av motsatt riktning, att vi går mot mer massövervakning, men att vi inte vet något om vilka effekter den får.

Inte heller EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) tycker att strängare övervakning är rimligt.

– Uppgifterna kan lätt missbrukas. Det är en annan sak om Sverige får igenom en lag som gör det kriminellt att resa och strida i konflikter i andra länder. Då kan det finnas anledning att titta på var och hur vissa personer reser, men det bygger på att personerna är misstänkta för någonting, säger Federley.

Han menar att EU-parlamentets diskussion om terrorbekämpning har varit ganska sansad de senaste åren, men att dörren nu står på vid gavel och alla medel är tillåtna.

– Det som uppstår i en sådan här situation är en enorm frustration och ilska. Just nu har vi de allra sämsta förutsättningarna för att prata om nya restriktiva verktyg, säger han.