Allianspartierna ratar förslaget om att riva upp lex Laval och ersätta lagen med utökade kollektivavtal. ”Jag hoppas man kan hitta bred överenskommelse”, säger Samuel Engblom, TCO.

Facken är i stort positiva till betänkandet som utstationeringskommitténs ordförande Marie Granlund (S) presenterade på onsdagen.

”Det är bra att de utstationerade arbetstagarnas rättigheter stärks. Särskilt positivt är att det går att ställa tuffare krav på den arbetsgivare som utstationerar arbetskraft. Det blir nu möjligt att kräva att arbetsgivaren ska teckna kollektivavtal. De betyder också att arbetstagarna kan kräva villkor och betalning enligt ett sådant avtal”, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO, i ett pressmeddelande.

Men det är en oenig kommitté som står bakom betänkandet. Allianspartierna har reserverat sig mot förslaget i sin helhet. LO:s Torbjörn Johansson menar att alla partier borde vara intresserade av att även Sverige ska kunna garantera utstationerade arbetstagare rimliga villkor.

Och IF Metalls ordförande Anders Ferbe utgår ifrån att det finns en majoritet i riksdagen.

– Så gott som alla demokratiska partier hyllar den svenska modellen och kollektivavtal mellan självständiga parter är en grundpelare, sa han till Dagens Arena på onsdagsförmiddagen.

TCO:s samhällspolitiska chef Samuel Engblom, som även suttit med i utstationeringskommitténs expertgrupp, sluter upp bakom fackföreträdarna.

– Alla partier säger att de står bakom den svenska modellen, då är detta en chans att visa att man faktiskt gör det. Jag hoppas att man kan hitta bred uppgörelse, det blir mer hållbart över tid, säger Engblom.

Men från ett fackligt perspektiv är inte hela i betänkandet guld och gröna skogar. Kritiken rör förslaget att Arbetsmiljöverket ska tolka miniminivåerna i kollektivavtalen om inte facken själva skickat in nedbantade kollektivavtal till myndigheten.

– Uppfattningen bland många svenska jurister är att EU-rätten kräver att villkoren ska gå att utläsa på en myndighets hemsida. Den uppfattningen delas inte av exempelvis Danmark, Tyskland och Frankrike, där man helt enkelt hänvisar till arbetsmarknadens parter för den informationen, säger Samuel Engblom.

Att Arbetsmiljöverket ska begära in alla kollektivavtal från Medlingsinstitutet och tolka dem är både riskfyllt och onödigt byråkratiskt, enligt honom.

– Detta skulle ske utan parternas samrådan, vilket är orimligt eftersom det är parterna som vet hur de ska tolkas. Dessutom riskerar de utländska företagen att få vilseledande information. Kommittén har tagit intryck av den första lavalutredningen, men det finns ingen EU-rättslig grund i detta, säger Samuel Engblom.